Hlavní obsah

Nový parťák, staré ambice. Český olympijský šampión sní v Africe o dalším triumfu

Praha

Osm dnů bolesti, 658 kilometrů, 13 530 nastoupaných metrů! Už v neděli odstartuje v Jihoafrické republice Cape Epic, prestižní etapový závod horských kol pro dvojčlenné týmy. V nabitém startovním poli je i řada českých borců, přičemž Jaroslav Kulhavý stejně jako Kristian Hynek patří k nejžhavějším adeptům celkového prvenství.

Foto: Michal Červený

Jaroslav Kulhavý během úvodního podniku Světového poháru horských kol cross coutnry v Jihoafrické republice.

Článek
Fotogalerie

„Mnozí o letošním ročníku tvrdí, že startovní listina je nejsilnější v historii. A protože minulý víkend začínal v Jihoafrické republice Světový pohár, není to úplně vyloučené. Hodně lidí specializujících se na cross country se rozhodlo zkusit štěstí i v Cape Epic. Půjde o souboj lidí specializujících se na maratóny a lidí z cross country. Je to taková Tour de France na biku," říká Jaroslav Kulhavý, jenž v minulosti závod dvakrát vyhrál.

Jenže vždy po boku Švýcara Christopha Sausera, zatímco letos pojede prvně s Američanem Howardem Grottsem. „Jezdil cross country, ale v posledních letech se trošku stáhnul a zaměřil se na delší závody v Americe. Měli jsme během přípravného období šanci společně trénovat a musím říct, že naše ambice budou vyšší, než jsme původně mínili," ujišťuje Kulhavý, že i přes zásadní změnu hodlá s novým týmovým parťákem zkusit útok na prvenství. „Má dost zkušeností, minulý rok si navíc už Cape Epic otestoval, což je obrovské plus," nedělá si starosti Kulhavý.

„Jarda je neuvěřitelný jezdec s obrovským dieslovým motorem, což je pro závod jako Cape Epic perfektní. Je schopen jet vysokým tempem čtyři až pět hodin denně," opěvuje pětadvacetiletý Grotts českého parťáka. „Je fakt, že v mém věku rychlost odchází a sedí mi spíše vytrvalost," připouští třiatřicetiletý borec z Ústí nad Orlicí. „Budu se snažit viset na Járově zadním kole," slibuje Grotts.

„Člověk musí každý den potvrzovat výkonnost, po dobu osmi dnů. V mých očích to má větší vypovídající hodnotu než závod, kdy se jede na hodinu a půl, člověk třeba trošku zaváhá na startu a je po nadějích," srovnává Kulhavý bitvu na Cape Epic se závodními vystoupeními ve Světovém poháru.

„Někdy závodníci vidí nosorožce, scenérie jsou vážně nádherné. Samozřejmě jde i o riziko, protože byly v minulosti případy, kdy bikeři v osmdesátikilometrové rychlosti trefili antilopu. Každopádně mi to přijde jako hezčí cyklistika než drtit čtyřkilometrový okruh pořád dokola," přemítá Kulhavý, jenž vyhrál olympijské hry v Londýně 2012 a o čtyři roky později bral stříbro v Riu.

Mezi největší protivníky česko-amerického páru bude nepochybně patřit dvojice obhájců prvenství Nino Schurter, Matthias Stirnemann ze Švýcarska, a pak už tradiční duo Kristian Hynek-Alban Lakata. A zatímco český borec specializující se na maratóny Cape Epic v minulosti vyhrál, jeho rakouský parťák pyšnící se všemi představitelnými výhrami na triumf z prestižního závodu v Jihoafrické republice stále čeká.

„Letos jsme už ale vyhráli Tankwa Trek, což byl obrovsky těžký závod. A jsme v úplně jiném rozpoložení než minulý rok, kdy byl Alban prostě mimo. Mohly by nám vyhovovat i dlouhé etapy, na druhou stranu je uprostřed závodu časovka, která může hodně změnit," pronesl už v přímo v dějišti pro mtbs.cz Kristian Hynek.

Reklama