Hlavní obsah

Skvělá zpráva! Ač ho v Africe srazil kamión, český borec už znovu točí pedály

Praha

Ještě neuběhly ani dva měsíce od doby, kdy českého cyklistu Petra Vakoče při tréninkovém kempu v Jihoafrické republice srazil kamión. Pětadvacetiletý jezdec stáje Quick Step Floors se musel kvůli zlomenině několika obratlů podrobitl operaci přímo v Nelspruitu, následně byl převezen do Prahy a absolvoval rehabilitaci v Motole. Od neděle je však v domácím prostředí a ve středu dokonce poprvé znovu protočil pedály svého kola.

Petr Vakoč dře na speciálně upraveném koleVideo: Facebook Quick-Step Floors Cycling Team

 
Článek

„Nemám stále povoleno šlapat v sedě, ale lékaři mi posvětili, že za určitých podmínek mohu začít nohy trénovat a připravovat se na návrat," uvedl Vakoč v oficiální týmové zprávě. „Mám na stropě přidělaný bicykl a jeho zadní kolo je připojené na trenažér. A byl jsem šťastný, když jsem zase točil pedály," vzkázal Vakoč.

„Bude mi pochopitelně trvat několik měsíců, než se mi podaří vrátit k soutěžnímu programu, ale jsem mimořádně motivovaný. Zvláště nyní, když jsem v dobrých rukách rehabilitačního týmu a rodiny," doplnil borec, jenž se pyšní startem na italském Giru (2015) a Tour de France (2016).

„Je vážně skvělé být zase v domácím prostředí po dlouhém pobytu v nemocnici v Jihoafrické republice a následně v Motole. Pochopitelně si uvědomuji, že mě čeká dlouhý rehabilitační program, ale jediné, co mě žene vpřed, je pocit štěstí, až znovu začnu závodit," prohlásil Vakoč.

Na cyklistiku rozhodně nezanevřel. „Od nehody jsem sledoval všechny závody svých parťáků a radoval se z jejich vítězství. Každý úspěch kolegů mě činí dychtivějším po přítomnosti v pelotonu a motivuje k návratu do formy, která mi dovolí předvádět stejné výkony a dělat skvělé cyklistické závody," přiznal Vakoč.

Zatím musí omezovat jakékoliv zatížení zad, stále bude pod kontrolou specialistů nemocnice v Motole. Není jasné, kdy bude český závodník připraven naskočit do závodního programu. „Petr i tým doufají, že pokud vše půjde dobře, stane se tak ještě před koncem probíhající sezóny," uvedl tým Quick Step Floors v prohlášení.

Při lednovém kempu byl rodák z Prahy na tréninku s týmovými parťáky Bobem Jungelsem, který vyvázel bez větších následků, a Laurensem de Plusem, jenž má zlomenou pánev.

Reklama

Související témata: