Hlavní obsah

Věděli jsme, že naše výkonnost je nejlepší, ale člověk nikdy neví, říká po triumfu Kulhavý

Praha

Třetí triumf kariéry vybojoval český biker Jaroslav Kulhavý na závodě Cape Epic, prestižní etapové soutěži dvojic v Jihoafrické republice. Zatímco v minulosti dvakrát vyhrál se Švýcarem Sauserem, letos první místo slavil po boku Howarda Grottse, jenž se stal prvním americkým vítězem závodu v historii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kulhavý a Grotts vyhráli Cape Epic v JARVideo: sntv

 
Článek

Zatímco v roce 2013 jste při debutu a prvním vítězství jel po boku zkušeného bikera, s nímž jste v sezóně 2015 znovu vyhráli a minulý rok při třetím startu skončili druzí, letos jste byl jedničkou týmu. Byl nynější triumf nejtěžší?

Pamatuji si, jak jsme při mém debutu v roce 2013 přetrhli řetěz, zabloudili, pak měli defekty. Fyzicky jsme byli nejsilnější, ale vyhráli jsme až čtvrtou etapu. A pak se to zlomilo. Ale srovnávat jednotlivá vítězství moc nejde. Jsem šťastný, že všechny čtyři účasti jsem proměnil v pozici na stupních vítězů. To je skvělá vizitka.

Vnímal jste v pozici lídra týmu velký tlak?

Občas mě tížila nervozita. Opravoval jsem většinu defektů, nebo když byl Howard na špatné pozici. Ale po třetí etapě už dokázal závod číst a zjistil, že jet vpředu stojí méně sil než bojovat v hloubi pole o pozice. Když jsem jel první rok, nebyl jsem jiný.

Co bylo pro triumf v letošním ročníku Cape Epic rozhodující?

Vybrat jeden okamžik je nemožné. Určitě nám hodně pomohla páteční časovka, ale prostě všech osm dnů dohromady. Cape Epic je o konzistentní formě. Ani jeden člen týmu nesmí mít špatný den, jinak je všechno špatně a naděje jsou pryč.

Přitom vám se zejména defekty v první polovině závodu vůbec nevyhýbaly. Nenahlodaly trable psychické rozpoložení?

Měli jsme těch potíží v prvních třech etapách hodně. A byli z toho nervózní. Hlavě takové situace nikdy nepomohou, je to hodně nepříjemné. Ale ustáli jsme to.

Do středeční etapy jste nastupovali ve žlutých dresech lídrů. Věřil jste, že na první místo už nikoho nepustíte?

Tušili jsme, že z hlediska výkonnosti jsme nejlepší. Jenže člověk nikdy neví, jestli ho nepotká pád, technický problém nebo série defektů. Navíc Howard jel Cape Epic teprve podruhé, ale poprvé na celkové pořadí. Nicméně den za dnem byl lepší.

Několik týdnů před startem jste byl přesvědčený, že jet na celkové prvenství hned při první společné účasti je utopie. Před odletem jste pak připustil, že stupně vítězů je možné atakovat...

Já věděl, že je Howard kvalitní závodník. Ale netušil jsem, co s ním udělá osm dnů závodění. Jet na celkové pořadí je něco zcela jiného, než se jen účastnit nebo nastoupit s cílem ovládnout vytipovanou etapu. Potkali jsme se na konci února, respektive začátku března na Kypru při závodech. V kopcích měl skvělou výkonnost. A když mi Howard líčil, jak se v Coloradu připravoval, uvědomil jsem si, že můžeme jet na vítězství.

Váš parťák ovládl Cape Epic jako první Američan v historii, ženskou kategorii rovněž ovládl váš tým Specialized. Dopřejete si oslavu velkého úspěchu?

Určitě. Jsme tady celý tým ve složení, v němž se nepotkáme na žádném ze závodů během sezóny. Lidi z marketingu, realizační tým... Další světový pohár se jede za dva měsíce, takže si oslavu můžu dovolit. A trochu si ji snad i zasloužím.

Reklama

Související témata: