Hlavní obsah

Sagan ve švýcarských barvách bavil diváky v Praze. Okusil i tvrdost dlažby v Nerudově ulici

Praha

O triumfu si mohl nechat zdát už po třech z jedenácti kol. Olympijský šampión a úřadující mistr světa v cross country Švýcar Nino Schurter záhy po startu úterního exhibičního závodu horských kol Pražské schody tak při premiéře změnil taktiku a vrhl síly na pobavení diváků.

Pražské schody vyhrál Španěl Valero. Diváky ale nejvíc bavil Nino Schurter, i když dojel až 23.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Neměl jsem po nedělním závodě Světového poháru v Novém Městě na Moravě v nohách žádnou sílu, což jsem rychle zjistil. Navíc mi začal padat řetěz, což byl další faktor, který mě vyloučil z boje o vítězství. Ale nechtěl jsem vzdát. Lidé byli fantastičtí a já se jim chtěl odměnit, že přišli fandit," prohlásil Schurter, který pětadvacátý ročník závodu dokončil jako třiadvacátý. Byl posledním, kdo absolvoval plný počet jedenácti kol.

Ve sjezdu po 144 Malostranských schodech létal vzduchem vysoko nad zemí, v Nerudově ulici pouštěl řídítka a hecoval diváky. Při stoupání na Jánský vršek jezdil po zadním kole jako fenomenální silniční cyklista Peter Sagan. „Oba máme duhové dresy mistra světa a oba milujeme cyklistiku. Sice jsem nemohl vyhrát, ale to neznamená, že jsem si závod neužil," smál se Schurter, který dokonce jednou okusil tvrdost dlažebních kostek. „O nic nešlo. Jsem v pohodě," ujišťoval úřadující olympijský šampión a šestinásobný mistr světa ze Švýcarska, když ještě hodinu po závodě rozdával podpisy a pózoval pro společné fotografie.

Jeho hlavní rival Jaroslav Kulhavý odstoupil kvůli žaludečním potížím už po prvním kole. Trable měla ostatně většina závodníků, kteří o víkendu absolvovali vyčerpávající závod Světového poháru cross country na Vysočině. „Po dvou kolech mi bylo jasné, že moje nohy nemají žádnou energii. Ale jezdil jsem vpředu jako nejlepší z českých závodníků, a tak jsem si to chtěl užít," vykládal v cíli Ondřej Cink.

Nejlepším z českých borců byl Matouš Ulman. „Měl jsem špatný start a propadl jsem se. Nijak jsem se ale nenechal rozhodit dojížděním ostatních závodníků. Věděl jsem, že je klíčová psychika. Jel jsem tady už počtrnácté a vím, že řada kluků je tady překvapená, jak je závod tvrdý. Je to prostě půlhodina totální bolesti," vysvětloval Ulman.

Famózní stíhací jízdu předvedl Kristian Hynek, jemuž hned po startu spadl řetěz, a tak se z druhé startovní řady propadl až na úplný konec závodního pole. A přestože se technické trable opakovaly, dokázal stříbrný muž z březnového etapového závodu Cape Epic závod dokončit. „Hodně jsem bojoval s myšlenkami, že vzdám. Ale Pražské schody jsou výjimečný závod ve výjimečných kulisách, který se nevzdává. I kvůli fantastickým fanouškům," vysvětloval Hynek v cíli.

Kuriózní finiš měl závod žen. Švýcarka Jolanda Neffová totiž slavila triumf pod bránou, z níž startovala. Včas ale pochopila z pobízení diváků, že ještě musí vystoupat na Jánský vršek: „Bylo to strašné. Myslela jsem, že se zblázním při představě finiše v kopci."

Reklama