Hlavní obsah

Zaplatil si na šest měsíců přípravu v teple. A prožívá životní sezónu, kterou vyšperkoval titulem

Karlovy Vary

S klidem a bez velkých emocí slavil Josef Černý ze stáje Elkov Author premiérový mistrovský titul v časovce. Pětadvacetiletý cyklista porazil ve čtvrtek v Karlových Varech téměř o osmatřicet vteřin týmového kolegu a pětinásobného českého šampióna Jana Bártu. Až sedmý skončil kvůli technickým potížím Zdeněk Štybar ze stáje Quick Step Floors.

Foto: Michal Červený

Josef Černý na trati časovky při mistrovství republiky v Karlových Varech.

Článek
Fotogalerie

„Měl jsem skvělé nohy. Jel jsem technicky, aby se náhodou něco nestalo. Vůbec jsem neriskoval, kopec jsem jel tak, abych před vrcholem dokázal ještě zrychlit. Prožívám životní sezónu, hodně jsem cyklistice v poslední době obětoval a titul z časovky je výsledkem," lebedil si Černý, když se na trenažéru vyjížděl v místech, kde se příští týden budou producírovat hvězdy Filmového festivalu.

Těch cyklistických v boji o titul se Černý nezalekl. Porazil favorizovaného Bártu i Štybara, který se chystal právě na časovku. „Já už na prvním kopci věděl, že jsem na Bártiče najel patnáct vteřin. A jak mi jely nohy, tak už jsem to jen hlídal. Užíval jsem si závod. Bál jsem se jen mraků, aby se nespustil déšť," vypravoval rozesmátý Černý.

Prožívá skvělou sezónu. Absolvoval osm etapových závodů, čtyřikrát byl na stupních vítězů a celkem šestkrát v elitní desítce. Navíc při generálce Kolem Slovinska dojel minulý týden v časovce třetí.

Agenti se ozývají

„V zimě jsem prožil šest měsíců ve španělském Calpe. Jezdil jsem tam na soustředění už při angažmá v polském CCC," vracel se Černý k působení u severních sousedů, které utnul na konci roku 2016.

„Teď jsem si pronajal si ze svého byt a od poloviny října do poloviny dubna trénoval v parádních klimatických podmínkách. Prodloužil jsem si přípravu vlastně o dva měsíce. Zatímco doma už je trénink vyloučený, v Calpe jsem pořád seděl na kole," popisoval Černý.

„Cesta je realizovatelná autem, na transport kol určitě snadnější než Mallorka. Počasí je navíc stálejší než na tomhle hodně vyhledávaném ostrově. Pro závodníky jde většinou o druhou tréninkovou oblast, takže nebyl problém domluvit se na společném tréninku třeba s Romanem Kreuzigerem nebo Zdeňkem Štybarem. Navíc jsme v oblasti měli dvakrát týmový kemp," vzpomínal Černý.

S přicházejícími výsledky stále intenzivněji myslí na realizaci přestupu do vysněné World Tour. „Když jsem neměl formu, tak o mě nikdo neměl zájem. A teď se ozývá spousta agentů a všichni slibují, že mě dostanou, kam budu chtít. Ale je třeba být opatrný," přemítal Černý. „Myslím, že za mě mluví výsledky. Klíčové je udržet se na správné vlně."

Další šanci bude mít už v neděli při hromadném závodě se startem v Plzni. „Ještě jsme neprobírali, na koho se pojede. Okruh je hodně o výkonnosti, dost možná nebude hrát týmová taktika klíčovou roli," vyhlížel nedělní bitvu Černý.

Reklama