Hlavní obsah

Řeháčková s Gálovou spolu hrají jen v Baku, dál sní medailový sen

Baku

Pár složený speciálně pro Evropské hry Karolína Řeháčková, Eliška Gálová budou zastupovat český ženský plážový volejbal ve čtvrtfinále turnaje v Baku. Druhá dvojice Diana Žolnerčíková s Martinou Jakubšovou na kurtech u Kaspického moře skončily v osmifinále.

Foto: David Taneček, ČTK

České plážové volejbalistky Eliška Galová (vlevo) a Karolína Řeháčková.

Článek

Řeháčková s Gálovou postoupily do osmifinále přímo z prvního místa v základní skupině. V boji o postup mezi poslední osmičku porazily španělskou dvojici Ester Riberaová, Amaranta Fernándezová 2:1 na sety.

"Rozhodla naše bojovnost, soustředěnost a to, že se nám podařilo zpřesnit balony, s čímž jsme měly na začátku velký problém, protože hodně foukalo," řekla Řeháčková. "Trošku sebevědomí a klidu nám dodalo to, že jsme byly už ve druhém kole a nemusely jsme dnes hrát jeden zápas navíc," doplnila Gálová.

Česká dvojice utvořila pár jen pro tento turnaj na základně svého postavení na individuálním žebříčku. "Obě jsme polařky, takže k sobě máme vysokou blokařku. Když se ale naskytla možnost, tak jsme sem jely," uvedla Řeháčková, která běžně hraje s Michaelou Kvapilovou.

Gálová na turnajích nastupuje s Hanou Třešňákovou. "Musíme ale hodně improvizovat, protože ani jedna nejsme zvyklá běhat na blok. I díky tomu všemu řadíme tento úspěch hodně vysoko," řekla Gálová.

Postupně se zlepšují

V Baku dál sní medailový sen. V boji o postup do semifinále se v pátek utkají s Litevkami Ievou Dumbauskaiteovou a Monikou Povilaityteovou.

"Budeme dále makat a uvidíme. Dělí nás jeden zápas od čtyřky. Přijde mi, že čím déle hrajeme, tím více nám to jde," řekla Řeháčková. "Je to tak, více a více se sehráváme," souhlasila její parťačka.

Jejich kolegyně Žolnerčíková s Jakubšovou sice v osmifinále ve druhém setu odvrátily čtyři mečboly, v rozhodujícím třetím setu ale prohrály 11:15 a turnaj v Baku pro ně skončil. "Problém byl hlavně v útoku, který se nám v závěru nedařil a navíc jsme špatně bránily," litovala Žolnerčíková. "Asi bych tento turnaj neřadila mezi naše nejlepší, ale oproti tomu, jak jsme hrály, když jsme přijely, tak to bylo lepší," doplnila.

Češky se musely vyrovnat i s tím, že dnes uzavíraly program plážového volejbalu a na kurt se dostaly až po 22. hodině. "Sice nebylo vedro, ale zase hrát potmě, na to nejsme moc zvyklé. Nějak jsme se s tím ale srovnaly, bylo to pro všechny stejné," konstatovala Jakubšová, která věří, že vystoupení na Evropských hrách jim pomůže v další kariéře. "Je to pěkná zkušenost, odehrály jsme tady těžké zápasy. Hlavně poslední tři. Pro nás teď bude důležité, abychom sbíraly body ve světovém žebříčku a posouvaly se dále," dodala.

Reklama