Hlavní obsah

Chtěl bych v Baku medaili, přeje si spálený badmintonista Koukal

Baku

Badmintonista Petr Koukal musel po příletu do dějiště Evropských her v Baku řešit nezvyklé problémy, přesto věří, že si může z premiérového ročníku kontinentální soutěže přivézt medaili. Česká jednička nejprve ve spolupráci s doktory musela vyřešit spálení od slunce, následně musel Koukal upravovat oficiální oblečení. Na jeho tričku byl totiž příliš malý nápis 'Czech republic'. Se vším si ale poradil a dnes si v prvním zápase v základní skupině proti Srbovi Igoru Bjelanovi připsal první výhru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Koukal s přítelkyní Gabrielou Soukalovou.

Článek

Koukal do Ázerbájdžánu přiletěl z USA, kde startoval na US Open. Prohrál ale hned v 1. kole a tak měl před cestou do Baku den volno. A právě ve volném dnu se spálil na slunci. "Šel jsem se tam na pláž trošku proběhnout a pak jsem se na hodinu natáhl a usnul. Bylo pod mrakem, takže jsem si říkal, že se nemůže nic stát. Probudil jsem se a byl jsem jak rak. Šílené," řekl Koukal ČTK a MfDnes.

Hned po příjezdu do Baku tak musel za lékaři českého týmu. "Známe se a oni vždy čekají, s čím zase přijdu. Čekali kolena, kyčle, záda a já přišel s tím, že jsem spálený. Mazali mě mastmi, krémy a naštěstí to pomohlo," oddechl si Koukal.

Navíc o jeho problémech věděli všichni, protože na svůj profil na sociální síť umístil fotografii. Ale s chybným popiskem, který naznačoval, že se spálil v Baku. "Ve vesnici teď všichni chodí a ptají se, kde je ta pláž, že ji nemohou najít," smál se.

Věří v medaili

Druhý problém řešil v neděli večer, kdy při kontrole oblečení zjistil, že má špatně upravené trika. "Měl jsem na zádech příliš malý nápis Czech Republic. Já hraji jen se jménem a vlaječkou. Špatně jsem si to vyložil nebo to špatně pochopil. Měl jsem ho jen tři centimetry vysoký, ale musí být pět. Řekli, že mě teoreticky nemusí nechat hrát. Kdybych to řešil sám, tak by to pro mě byl v neděli večer v Baku neřešitelný problém. Lidi na české misi to ale vyřešili," ocenil Koukal pomoc od vedení výpravy.

Teď už se může naplno soustředit jen na turnaj, ve kterém by chtěl uspět. Za cíl si dal zisk medaile. "Celý život věřím, že medaili z Evropy můžu přivézt. Jednu dobu jsem byl kolem pátého šestého místa v žebříčku a porazil jsem kluky, co medaile udělali. Na mistrovství Evropy se mi to doteď nepovedlo. Ale říkám si, že mít evropskou medaili s olympijskými kruhy by bylo možná ještě lepší. Více by se mi to ve vitríně líbilo, je to velká šance," řekl Koukal.

Účastník olympijských her v Londýně, kde byl i vlajkonošem české výpravy na slavnostním zahájení, by chtěl využít situace, že nejlepší badmintonisté Evropy momentálně startují v zámoří. "Nejvýše postaveným hráčem je tady můj dobrý kamarád Scott Evans, 23. na světě. Nad ním jsou jen tři Dánové a další dva Evropané, co tady nejsou. Jinak je tady kompletní špička. Není to silné jako mistrovství Evropy, na druhou stranu určitě není turnaj, co by se nepočítal, pokud se podaří dobrý výsledek," podotkl Koukal, jemuž patří ve světovém žebříčku 45. místo.

Reklama

Související témata: