Hlavní obsah

Jamkovku vyhrál Day, v Dubuissonovi viděl Woodse

V neskutečné drama se proměnilo finále letošní světové jamkovky. Vítězem Accenture Match Play Championship ze série WGC se nakonec v Arizoně stal Australan Jason Day, který udolal Francouze Victora Dubuissona až na 23 jamce! Duel o třetí místo musel být také prodloužen, Rickie Fowler zdolal Ernieho Else na jamce číslo 19.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Australský golfista Jason Day pózuje s vítěznou trofejí.

Článek

Nekonečné čekání je u konce. Day v posledních letech zářil na turnajích kategorie major, když za poslední tři roky skončil čtyřikrát v TOP 3, ale na PGA Tour nebyl schopný přidat druhé vítězství v kariéře, kterým by navázal na triumf na turnaji Byrona Nelsona z roku 2010.

V neděli to konečně dokázal. "Měl jsem několik konsistentně dobrých výsledků na velkých turnajích a pořád jsem si říkal, že musím dál makat, makat, makat, makat... Věřil jsem, že pokud to nevzdám a budu se o to pokoušet, další vítězství přijde," přiznal šestadvacetiletý rodák z australského Queenslandu.

Ten nejprve v nedělním dopoledním semifinále zdolal o rok mladšího Rickieho Fowlera a odpoledne pak přehrál i ještě o dva roky mladšího Dubuissona. Bylo to ale drama, na které v Dove Mountain budou dlouho vzpomínat. Francouz totiž ukázal velké srdce!

Day: Mohl jsem jen kroutit hlavou

Šest jamek před koncem vedl Day o tři, dvě jamky před koncem o dvě...To ale ještě nestačilo. Dubuisson zahrál na sedmnáctce birdie, Day následně na osmnáctce trojputt do bogey a pokračovalo se. Francouz odolával ještě další čtyři jamky, na páté už však padl.

"Victor předvedl neskutečné zmrtvýchvstání. Nikdy jsem neviděl nikoho tak mladého, snad jen v případě Jordana Spietha a dříve Tigera Woodse, s takovým odhodláním. Mohl jsem pouze překvapivě kroutit hlavou, protože několikrát už byl prostě v koncích. Turnaj už měl být dávno můj," usmíval se před novináři Day.

Dobrou náladu měl také Dubuisson, který sice ve finále prohrál, ale divákům předvedl nádhernou podívanou a dal o sobě výrazně vědět americké golfové veřejnosti. A ta ho nyní uvidí častěji. Francouz totiž získal dočasnou kartu na PGA Tour a skvěle si vede i v kvalifikaci o Ryder Cup.

"V závěru jsem hrál s pocitem, že už nemám co ztratit," okomentoval poslední jamky regulérního kola Dubuisson. "Na první jamce play off mě překvapilo, že jsem skončil v poušti. Byla to skvělá rána, ale naštěstí jsme pak zahrál dva skvělé up and downy," dodal třiadvacetiletý Francouz, který ale nakonec prohrál. Rozhodně však se vztyčenou hlavou.

Reklama