Hlavní obsah

Odbouráme klišé. Nejsme elitářská a snobská zábava, ale sport pro všechny, vzkazují golfisté

Praha

Odstranit negativní přívlastky a u široké veřejnosti dostat golf do povědomí jako sport pro všechny je cílem platformy Bav se golfem, kterou spustila Česká golfová federace ve spolupráci s Asociací golfových hřišť. Záměrem není oslovit jen nováčky, ale i lidi, kteří si golf už v minulosti vyzkoušeli, nicméně následně prostředí sportu na greenech opustili.

Foto: Ladies European Tour

Klára Spilková, která jako první v historii českého golfu vybojovala vítězství mezi profesionály.

Článek

„Chceme golf ukázat jako sport, který není neadrenalinový, není elitářský, není snobský. Záměrem je ukázat jej jako sport pro lidi jakéhokoliv postavení. Vždyť z hlediska ekonomické náročnosti je srovnatelný, ba dost možná lacinější než některé jiné sporty," prohlásil při představení projektu Zdeněk Kodejš, prezident České golfové federace.

Na specializované internetové stránce bavsegolfem.cz mohou lidé na jednom místě zjistit přehled nejnovějších akcí jednotlivých golfových klubů v blízkém i vzdáleném okolí. Samozřejmostí bude přehled turnajů, kolik stojí hra, přehled dnů otevřených dveří v jednotlivých resortech či turnajů podle úrovně každého. „Podle reakcí veřejnosti pak budeme celou platformu upravovat," uvedl Kodejš.

Každý přihlášený uživatel pak může v profilu sledovat, jak se jeho schopnosti a kvalita hry zlepšují.

„Cílem je, aby základna rostla. Neočekávám, že mávnutím kouzelného proutku český golf přiláká na hřiště tisíce nových hráčů. Nepůjde o revoluci, ale spíše evoluci. Chceme odbourat všechna hloupé klišé a udělat golf silným rekreačním sportem, který je krásný, zdravý a příjemný," řekl Kodejš.

Nehovořil o zvýšení základny na konkrétní číslo. „Věříme, že přilákáme mladé sportovce, z nichž se stanou golfisté. A ti přivedou svoje rodiče i prarodiče. Jde o objevení nové zábavy, při níž není třeba se honit za výsledky," vysvětloval plány Kodejš.

V Česku je aktuálně sto šest hřišť, přičemž podle studie společnosti KPMG z roku 2016 prosperovala desetina z nich. Momentálně federace eviduje 55 tisíc registrovaných hráčů. Mezi špičky patří vítězka turnaje série LET Klára Spilková a mužskou jedničkou je účastník Challenge Tour Stanislav Matuš.

Reklama