Hlavní obsah

Příprava české fieldlakrosové reprezentace na MS vrcholí

V úterním přípravném utkání porazila Česká republika americký výběr USA AI 14:12. Fieldlakrosová reprezentace tak ve svém prvním vystoupení před nadcházejícím červencovým Mistrovstvím světa v Manchesteru před domácími diváky určitě nezklamala. Uspěla i děvčata – Czech Development Team si poradil s ženským týmem USA AI 17:8.

Foto: Petr Tahal

Česká republika–USA AI

Článek
Fotogalerie

Česká republika – USA AI  14:12 (1:4, 4:2, 5:2, 4:4) Začátek utkání byl ze strany českých lakrosistů nervózní a plný nevynucených chyb plynoucích ze zbrklosti. Natěšení Američané toho využili a zejména díky své rychlosti se v první periodě ujali vedení 4:1. Ve druhé části se ale český výběr zklidnil, uvědomil si, že utkání se hraje 80 minut a je třeba trpělivosti. Tým začal pracovat kompaktněji a začalo se i střelecky dařit, takže do poloviny hlavně zásluhou střelců Nováčka a Noska Češi stáhli vedení soupeře na rozdíl jediného gólu. Ve třetí periodě už byla na zámořském týmu znát únava, i když stále vynikal rychlostí. Český tým jakoby si pomalu uvědomoval svoji sílu, začal diktovat tempo a pěti góly, na které Američané našli jen dvě odpovědi, převážil skóre na svou stranu. V poslední periodě si reprezentace i přes několik drobných zaváhání vedení podržela a zkušeně dokráčela k vítěznému konci.

V zajímavém utkání reprezentace určitě nezklamala. Zaujal zejména přístup jednotlivých hráčů a pozitivní kolektivní duch podpořený excelentními výkony Jakuba Noska a Jakuba Nováčka.

Část české reprezentace vystoupí o nadcházejícím víkendu na turnaji Berlin Opern pod hlavičkou LCC Radotín. Hned na to ve středu a ve čtvrtek 23. a 24. června se český výběr představí už téměř v plné síle na tradičním turnaji Prague Cup. V areálu Slavie Praha v Edenu se vždy od 15.00 hod. a 17.00 hod. postupně střetne s dalšími americkými výběry Lax Ratz, Global Players, Global Starz a Big 3 Lax. V pátek a v sobotu jsou na programu utkání o umístění a na finále se můžeme těšit v sobotu 26. června od 17.00.

Do Manchesteru reprezentace odlétá 12. července v noci. Mistrovství světa začíná 16. července a nového světového šampióna budeme znát o čtrnáct dní později, 24. července.

Sestava ČR:

Ladislav Čížek (71:19, Michal Roll) – Jakub Hanzlík, Martin Hodaň, Ladislav Kopfstein, Jakub Kos, Michal Mára, Aleš Veselý – Martin Mrlík, Jakub Nosek, Jakub Nováček, Dominik Pešek, Vojtěch Schaffner, Tomáš Beran, Ondřej Šedivec – Emil Moravec, Pavel Došlý, Roman Seidl

Střelci: Jakub Nováček (7), Jakub Nosek (5), Roman Seidl (1), Martin Mrlík (1)

Americká agentura USA Athletes International přivezla do Prahy i ženský lakrosový tým, který v úterý prověřil české hráčky. V letošním roce se ženského lakrosu žádný mezinárodní šampionát, jako je mistrovství Evropy nebo mistrovství světa. nekoná. Nejbližší velkou akcí je až MS juniorek v roce 2011 v německém Hannoveru, v roce 2012 následuje ME v Amsterdamu. V současnosti proto fungují dva reprezentační výběry rozdělené podle věku. Ten mladší, s názvem Czech Development, který vzniká s výhledem na MS 2013, si v úterním zápase s americkým výběrem USA AI snadno poradil. Děvčata ukázala skvělé rychlé nahrávky, individuální útočné akce a tvrdou obranu jak před samotnou brankou, tak po celém hřišti.

Tým Simony Barákové je složen z hráček do 25 let, nejen z těch zkušených z reprezentačního výběru, ale i nováčků, kteří mají za sebou premiéru v Národní lize ženského lakrosu. Nejvíce se gólově za Czech Development tým prosazovaly Michaela Srchová, Tereza Karnetová a Anna Kopecká. Všechny zmíněné hrají za LCC Radotín, který je úřadujícím mistrem ligy. Skóre na konci zápasu se nakonec zastavilo na cifře 17:8.

Reklama