Hlavní obsah

Neumannová: Organizační výbor se případné kontroly nebojí

PRAHA

Nesrovnalosti v hospodaření statutárního města Liberec a jeho Technické univerzity zjištěné Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ) při revizi financování příprav mistrovství světa v klasickém lyžování se netýkají organizačního výboru (OV) šampionátu. V nedělním pořadu televize Prima Partie na to upozornila prezidentka OV Kateřina Neumannová.

Článek

„Problémy byly zjištěny v hospodaření statutárního města Liberec, případně liberecké Technické univerzity. To jsou oddělené organizace. Organizační výbor s penězi, které byly podrobeny kontrole NKÚ nikdy nehospodařil,“ uvedla Neumannová. Organizační výbor se státními prostředky rovněž nakládal, podle dvojnásobné mistryně světa a olympijské vítězky jsou ale jeho finance v pořádku. „My kontrolu do budoucna očekáváme. Rozhodně se jí ale nebojíme,“ doplnila někdejší jednička českého běhu na lyžích.

Státní příspěvek na šampionát se nakonec vyšplhal ke dvěma miliardám, ačkoliv se v raných dobách příprav dokonce hovořilo o nulové potřebě státní podpory. To byl však podle Neumannové zřejmý nesmysl. „V roce 2004 se to říkalo a já v tomto ohledu sklízím to, co mí předchůdci zaseli. Už v momentě, kdy se o MS žádalo, bylo jasné, že to zadarmo nebude,“ prohlásila Neumannová, která v čele OV vystřídala v roce 2007 odvolaného Romana Kumpošta.

Liberec vyhrál MS už nyní

Podle Neumannové byly již prvotní odhady rozpočtu velice podobné. „Já osobně bych nežádala o MS a tvrdila přitom, že to nebude daňové poplatníky nic stát. Pokud si ale dobře pamatuji, tak existuje dokument, který šel na ministerstvo financí, že MS bude stát zhruba dvě miliardy korun. Ta částka bude nakonec velmi podobná. To, že to daňové poplatníky nebude nic stát, byl holý nesmysl už tenkrát. Zasvěcení to už tehdy věděli,“ dodala prezidentka OV.

Neumannovou každopádně mrzí, že lidé z Liberce a okolí očividně neberou mistrovství za své. „To je pro mě největší záhada. Liberec přitom už teď MS vyhrál, protože pořádáním šampionátu získal obrovský bonus v podobě infrastruktury, která by jinak nebyla. Komplikace spojené s mistrovstvím jsou nutné zlo, ale já nechápu, že někdo neocení ty bonusy na mnoho let do budoucna. Třeba koleje by v žádném případě takovou rekonstrukcí neprošly,“ je přesvědčená.

Tři dny před startem do šampionátu organizátoři registrují prodaných zhruba 40 procent vstupenek, Neumannová ale věří, že se většina diváků rozhodne přijet na poslední chvíli. „Máme informace, že si mnoho fanoušků chce koupit vstupenky až u vstupů do areálů. Místa pro šampionát jsou krásná a diváci si mohou odnést krásné zážitky,“ pozvala nerozhodnuté příznivce klasického lyžování.

Reklama

Související témata: