Hlavní obsah

Olympijskou pochodeň do Pekingu ponese rekordní počet běžců

PEKING

Rekordní počet lidí ponese příští rok olympijskou pochodeň na cestě do dějiště her Pekingu. Štafety se zúčastní 21 880 běžců. Valná většina z nich poběží po čínském území, kde se jich představí téměř dvacet tisíc.

Foto: ČTK/AP

Logo olympijských her v Pekingu v roce 2008

Článek

Jen jednou v historii olympijských her se zapojilo do běhu s pochodní více lidí. V roce 1964 před hrami v Tokiu jich bylo údajně na sto tisíc, ale většině z nich se oheň do ruky vůbec nedostal. S pekingskou štafetou bude navíc putovat dalších pět tisíc osob jako doprovod.

Podle dnešních informací organizačního výboru bylo 40 procent míst ve štafetovém běhu v Číně zabráno dřív, než celý proces výběru začal. Nejvíce jich patří sponzorům, rezervace mají také MOV a Čínský olympijský výbor. Zbytek účastníků štafety teprve bude vybrán. Uchazeči budou muset například dokázat, že žijí v komunistické zemi příkladným životem.

Štafeta má za 130 dní navštívit pět kontinentů a zdolat 137 000 kilometrů, což je nejdelší trať v historii. Pouť s hořící pochodní začne 25. března v Řecku a dostane se mimo jiné i na nejvyšší vrchol světa Mount Everest. Poslední člen s ní zahájí olympijské hry 8. srpna.

Reklama

Související témata: