Hlavní obsah

Akrobatické SP v Česku jsou vážně ohroženy

PRAHA

Závody Světových pohárů v akrobatickém lyžování na českém území jsou vážně ohroženy. Skiareál Špindlerův Mlýn zřejmě neumožní uspořádat 2. až 4. února závod v boulích, potíže tak mohou mít ve stejném termínu i další díly SP v akrobatických skocích a skikrosu, který by se měl jako nová olympijská disciplína jet v Peci pod Sněžkou.

Foto: www.kleinwalsertal.com

Skikros - ilustrační foto

Článek

Organizátor Marek Rejman přesto věří, že se mu podaří s areálem ve Špindlerově Mlýně najít společnou řeč. Jasno musí být do Vánoc.

Důvodem potíží je skutečnost, že letošní zimní sezona je zatím bez sněhu a provozovatelům vleků unikají velké zisky. Představenstvo společnosti odhlasovalo, že boulařský závod ve Špindlerově Mlýně se pořádat nebude, neboť by trať narušila sněhové podloží a omezila lyžařský provoz.

Problém bude velmi těžké vyřešit

Předseda Skiareálu Jiří Beran dokonce už poslal oficiální dopis Svazu lyžařů České republiky. "Obraťte se na svaz lyžování, já k tomu nemám co říct," řekl v pondělí Beran. "Já počítám s tím, že to nebude," uvedl šéf svazu Lukáš Sobotka.

Zdá se, že problém bude velmi těžké vyřešit. Rejman je totiž se svazem v právním sporu kvůli reprezentační smlouvě boulařky Nikoly Sudové. Hlavním akcionářem areálu je Český svaz tělesné výchovy (51,07 procenta), svaz lyžařů má ve společnosti více než 35 procent.

"Respektuji rozhodnutí představenstva, jsem přeci zodpovědný za hospodářské výsledky," prohlásil Beran. Předseda představenstva Skiareálu Ivo Kaderka, šéf Českého tenisového svazu a náměstek ministryně školství Miroslavy Kopicové pro sport, se odmítl vyjádřit. "Nic vám k tomu neřeknu," řekl.

Rejman, který už loni pořádal stejné závody a měl podobné potíže, však neztrácí naději. "Je to přeci prestižní věc, věřím, že se dohodneme. Chápu, že chtějí vydělávat, ale loni jsme se nakonec domluvili," uvedl.

Postavit trať jinde je prý nemožné

Tentokrát je situace vážnější a může se stát, že vynechání jednoho ze tří závodů se nebude líbit mezinárodní federaci FIS ani hlavnímu sponzorovi, firmě RWE. Ta totiž podporuje také Sudovou.

"Nechci, aby to vypadalo jako ultimátum, ale může se stát, že to všechno zruší," připustil Rejman, i když s koordinátorem FIS pro freestylové disciplíny Josephem T. Fitzgeraldem má prý dobrý vztah. Skikrosu vládne Tomáš Kraus, mezi akrobatickými skokany je tahákem pro fanoušky olympijský vítěz Aleš Valenta.

Rejman navrhuje situovat trať mezi dvě sjezdovky do průseku lesa, stejně jako stojí akrobatické můstky. "Navždy bychom problém vyřešili," řekl. Postavit trať jinde je podle něj nemožné. "Jinde není potřebný sklon po celé délce tratě a místo na zázemí," uvedl Rejman.

Reklama