Hlavní obsah

Úvodní štafetu vyhráli ruští biatlonisté, Češi finišovali osmí

HOCHFILZEN

Především skvělý výkon na střelnici zajistil ruským biatlonistům triumf v úvodním štafetovém závodu letošního Světového poháru. Kvarteto Ivan Čerezov, Dmitrij Jarošenko, Maxim Čudov a Sergej Rožkov v neděli jako jediné zvládlo trať na 4x7,5 kilometru v rakouském Hochfilzenu pouze s třemi dobíjenými náboji a do cíle si dovezlo náskok půl minuty před druhými Němci.

Článek

Čeští reprezentanti obsadili ve dvacetičlenném startovním poli osmou pozici.

Štafetu vynechali dva z vedoucího tria průběžného pořadí SP Němec Michael Greis i suverén letošní sezóny Ole Einar Björndalen. Právě jeho absence zřejmě připravila o lepší než páté místo tradičně nepřesně střílející norské družstvo, které muselo i přes možnost dobíjení absolvovat dvě trestná kola.

Poirée vytáhl Francouze na třetí místo

Naopak vynikající střeleckou formu potvrdili ruští biatlonisté. Po třech úsecích měli na svém kontě v kolonce chyb nevídanou nulu, kterou změnil až třemi minelami finišman Rožkov. Přesto měl před druhými Němci po poslední položce vestoje náskok 34 sekund, který v pohodě udržel do cíle. Německé kvarteto připravil o prvenství především bídný výkon Alexandera Wolfa, který na druhém úseku ztratil slibný Röschův náskok. Na třetí místo vytáhl Francouze skvělým běžeckým výkonem Raphael Poirée.

Čeští biatlonisté nezačali závod optimálně, když Ondřej Moravec po čtyřech dobíjeních a pádu klesl v jednu chvíli až na 15. místo. Druhý úsek se ideálně nevydařil ani nejzkušenějšímu členu kvarteta Tomáši Holubcovi, který po pokažené střelecké položce vestoje musel na jeden trestný okruh a předával Michalu Šlesingrovi jako dvanáctý.

Soukup nahradil zraněného Vítka

Šlesingr dokázal tým dotáhnout do první desítky, navíc na dohled dalším soupeřům. Toho využil Jaroslav Soukup, který na závěrečném úseku nahradil zraněného Zdeňka Vítka, a dovezl nakonec reprezentační výběr do cíle na osmém místě.

"Konečný výsledek mě potěšil, stejně jako výkon v běžecké části. Náš problém se ale jmenuje střelba. S tou se však kluci musí ve svých hlavách srovnat sami. Trénink a závod v jejich podání, to je jako den a noc," řekl spolupracovníkovi ČTK trenér Milan Janoušek.

Vedle střeleckých výkonů trápí Janouška i zdravotní stav některých reprezentantů. "Nevím, jak dlouho zůstane Roman Dostál na dietě s bolestmi břicha, ani netuším, jak dlouho budou natažené úpony v oblasti nártu zlobit Zdeňka Vítka," řekl. Na třetí díl SP příští týden tým zřejmě doplní Aleš Lejsek, který o víkendu startoval v Evropském poháru.

Výsledky - štafeta 4x7,5 km:
1. Rusko (Čerezov, Jarošenko, Čudov, Rožkov) 1:25:18,4 (0 tr. okruhů), 2. Německo (Rösch, Wolf, Fischer, Birnbacher) -32,8 (0), 3. Francie (Robert, Defrasne, Cannard, Poirée) -1:03,1 (0), 4. Rakousko -1:16,1 (0), 5. Norsko -1:18,1 (2), 6. Ukrajina -2:07,4 (0), ...8. ČR (Moravec, Holubec, Šlesingr, Soukup) -2:50,9 (1).

Reklama