Hlavní obsah

Nespím, koukám do stropu, líčí bývalý slavný skokan. Nechce nechat zabít celou generaci

Praha

Loni seděl na předsezonní tiskové konferenci mezi svými skokanskými parťáky, vykládal, jak se těší na závodní rozlučku v polské Wisle. Letos už se Jakub Janda posunul na předsednické místo do čela stolu jako nový šéf svazového úseku skoků. Usmíval se, vtipkoval, ale bylo znát, že uvnitř někdejšího vítěze Světového poháru i Turné čtyř můstků užírají četné starosti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý skokan na lyžích Jakub Janda.

Článek

Nepřevzal české skoky v radostné situaci. Loňská zima byla výsledkově jednou z nejhorších v historii. Bodovali jen tři reprezentanti, v celkovém hodnocení byl nejlepší Čestmír Kožíšek na 57. místě. A krátce po nástupu nového vedení v čele s Jandou musely být zavřeny zbylé můstky v Harrachově, poslední místo v Česku, kde mohli junioři přes zimu trénovat.

Zvažoval, zda funkci nepoloží

„Jsou noci, kdy nespím. Několikrát jsem se přistihl, že se dívám do stropu. Je toho hodně v politice i tady, kolikrát jsem uvažoval, jestli tu funkci nepoložím,“ přiznává Janda, jenž je zároveň poslancem v parlamentu za ODS a čerstvým otcem dcery Willien.

O víkendu v polské Wisle plánuje na vlastní oči sledovat, jak se českému týmu pod vedením Davida Jiroutka vydaří skokanský restart. „Mám to z Frenštátu za rohem, snad mě manželka pustí po té době, co trávím v Praze ve sněmovně a na výborech,“ usmívá se.

Junioři nemají, kde trénovat

Formu skokanů už neovlivní, víc práce ho čeká ohledně snahy znovu zprovoznit harrachovské můstky. „Cítíme tlak z klubů, že nemají, kde trénovat,“ přiznává. Minimálně tuto a příští zimu bude jediná šance pro zimní trénink skokanů na můstku K-70 v zahraničí.

„Z Frenštátu je to kousek do Polska, ale od Liberce či Harrachova jsou nejbližší můstky vzdáleny skoro 400 kilometrů daleko,“ upozorňuje.

„Kdyby se aspoň malé můstky v Harrachově neopravily, tak zabijeme celou jednu skokanskou generaci. To si nemůžeme dovolit,“ varuje čtyřicetiletý funkcionář.

Reklama