Hlavní obsah

Špindlerův Mlýn si před SP přeje neřešit problémy se sněhem

PRAHA

Po roční přestávce se do Špindlerova Mlýna vrátí Světový pohár v alpském lyžování a bude mít pro fanoušky lákavou nabídku v osobě mistryně světa ve slalomu Šárky Záhrobské. Ta na startu slalomu a obřího slalomu na Černé sjezdovce ve Svatém Petru 5. a 6. ledna 2008 nebude chybět a stala se i tváří závodů, do nichž může český tým nasadit celkem šest slalomářek. Organizátoři také jednají o zařazení slalomu a obřího slalomu žen do Špindlerova Mlýna i v olympijské sezoně 2009/10.

Článek

Premiérový SP v Čechách v prosinci roku 2005 málem zhatilo počasí a nebývalé přívaly sněhu. Loni naopak sníh vůbec nebyl a organizátoři doufají, že letos podobné problémy řešit nebudou. "Máme připraveno dvaadvacet sněhových děl a jsme schopni v případě nedostatku sněhu sjezdovku celou připravit za týden," řekl na úterní tiskové konferenci ředitel areálu Jiří Beran.

Pořadatelé nicméně aktuálně vyjednávají i o pojištění závodu. "Je to v našem zájmu," řekl ČTK za organizátory Aleš Krýzl. V roce 2005 závod pojištěn nebyl vinou nedostatku financí, částky se letos kvůli loňské zimě bez sněhu ještě navýšily. "Jednáme se dvěma pojišťovnami, s jednou to vypadá nadějně," věřil Krýzl. "Problémem je, že letos se musejí tribuny a další stavby postavit ještě před Vánoci," dodal. Částka za pojištění se podle informací ČTK pohybuje kolem dvou miliónů korun.

Lednový termín je podle organizátorů lepší kvůli divácké návštěvnosti, pořadatelé však budou mít při plné komerční vytíženosti areálu problémy s dopravou a organizací. "To může být trochu potíž," připustil Krýzl. Až pětačtyřicet kamionů proto bude do areálu navážet materiál zejména v noci, organizátoři stále ještě shánějí ubytovací kapacity pro účastníky. "Je to největší sezóna a krátce po svátkách, budeme se snažit skloubit komerci a závody. Zavřená bude jen černá sjezdovka," řekl Beran.

Magnetem pro diváky by měla být Záhrobská

Organizátoři věří ve velkou sledovanost závodů nejen díky lepšímu termínu, ale také kvůli Záhrobské. Ta bude obhajovat třetí místo v SP ve slalomu a deváté celkově. "Bude bydlet ve svém oblíbeném penzionu, bude mít tréninky, jak si bude přát, a bude mít možnost pozvat na naše náklady svoje přátele a reklamní partnery," nabídl Krýzl nadstandardní podmínky Záhrobské. Poslední trénink na sjezdovce bude možný 30. prosince v rámci Silvestrovské show v areálu.

Pro Záhrobskou prý bude podle její maminky Jiřiny závod ve Špindlerově Mlýně v sezóně bez globálního vrcholu jen další zastávkou v seriálu SP. Tak hodně je prý její dcera soustředěná. "Jen tam bude víc známých a novinářů, ale ona to unese," věřila Záhrobská starší. Její dcera prý letos zlepšila především fyzickou kondici. "Je na tom dobře, určitě se bude chtít letos oproti loňsku zlepšit," dodala.

Pořadatelé bojují o Světový pohár žen i pro olympijskou sezónu. Jediný volný termín je 12.-13. prosince 2009. Mužský závod SP v České republice však jen tak nebude, neboť mezinárodní federace FIS upřednostňuje alpské země. "Světový pohár mužů je plný na několik let dopředu," řekl Krýzl. Naopak ženy mají ve střední a východní Evropě lepší pozici, chystají se závody i v Bulharsku. "Bude záležet, jak se nám to letos podaří uspořádat," dodal. Nejpozději se rozhodne příští rok v září, jasno může být však mnohem dřív.

Reklama

Související témata: