Hlavní obsah

Ledecká jen setinu za elitní desítkou. Ve sjezdu už je celkově druhá

Crans Montana/Praha

Ester Ledecká skončila jedenáctá ve sjezdu na Světovém poháru ve švýcarské Crans Montaně. Všestrannou Češku dělila jediná setina od umístění v první desítce, do které v nejrychlejší disciplíně pronikla v aktuální sezoně už čtyřikrát. V hodnocení sjezdu se Ledecká posunula na druhé místo před absentující Američanku Mikaelu Shiffrinovou. Závod s náskokem osmi desetin vyhrála domácí Lara Gutová-Behramiová.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Ester Ledecká na trati shezdu ve švýcarské Crans Montaně.

Článek

Závod byl náhradou za zrušený sjezd v Soči a Ledecká v něm absolvovala soutěžní premiéru na této trati. Před letoškem zde byla v roce 2016, kdy ale na závod kvůli přívalům sněhu nedošlo. "Bylo hrozné počasí a jen nás sem pustili na trénink. A to ještě z výrazně sníženého startu," vzpomínala.

Ve čtvrtek tak jela poprvé celou trať. Trénink se jí nevydařil, po chybě na úvodním skoku a minutí branky obsadila až 42. místo. Dnes byla rychlá v horní třetině trati. "I v tréninku jsme měla rychlou první pasáž. Značí to mimo jiné to, že jsem měla dobře namazané lyže od Miloše (Machytky), za což mu děkuji," pochvalovala si.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Ester Ledecká během sjezdu v Crans Montaně.

V následné technické pasáži ale ztrácela. "Problém byl v téměř stejném místě, kde jsem včera v tréninku v podstatě zastavila. Včera jsem to pak projížděla v malé rychlosti a neměla jsem úplně představu, jak to půjde zvládnout ve vysoké rychlosti. A úplně se mi to nepovedlo," líčila dvojnásobná olympijská vítězka.

V závěru znovu zrychlila, ale ve vyrovnaném poli se do první desítky neprosadila. Skončila šest setin za šestou Ninou Ortliebovou z Rakouska. I když si byla vědomá chyb, celkově byla s výkonem v závodě spokojená. Po dalším rozboru ho chce v sobotu ještě vylepšit. "Pojedu to podruhé, takže věřím, že to bude zase lepší, protože vždy je to lepší, když něco děláte podruhé," uvažovala.

Na vítěznou Gutovou-Behramiovou ztratila česká lyžařka a snowboardistka 1,38 sekundy. Osmadvacetiletá Švýcarka dominovala a ukončila dvouleté čekání na výhru ve Světovém poháru. Ve sjezdu vítězka celkového hodnocení SP z roku 2016 zvítězila naposledy dokonce před třemi lety.

Vedení v hodnocení sjezdu si druhým místem upevnila Švýcarka Corinne Suterová, Ledecká na ni v boji o malý křišťálový glóbus ztrácí 120 bodů. Třetí příčku obsadila Rakušanka Stephanie Venierová. Další zlepšení v nejrychlejší disciplíně zaznamenala elitní slalomářka Petra Vlhová ze Slovenska, která při pátém startu ve sjezdu v SP skončila čtvrtá.

Po sobotním druhém sjezdu se v Crans Montaně uskuteční ještě v neděli kombinace.

SP ve sjezdovém lyžování v Crans Montaně (Švýcarsko):
Ženy - sjezd:
1. Gutová-Behramiová1:27,11
2. C. Suterová (obě Švýc.)-0,80
3. Venierová (Rak.)-0,92
4. Vlhová (SR)-1,08
5. Johnsonová (USA)-1,26
6. Ortliebová (Rak.)-1,32
7. Hählenová (Švýc.) a Brignoneováobě -1,35
9. Bassinová-1,36
10. Curtoniová (všechny It.)-1,37
11. Ledecká (ČR)-1,38.
Průběžné pořadí sjezdu (po 7 z 9 závodů):
1. C. Suterová397
2. Ledecká277
3. Brignoneová270
4. Shiffrinová (USA)256
5. Curtoniová222
6. Rebensburgová (Něm.)211.
Průběžné pořadí SP (po 27 z 39 závodů):
1. Shiffrinová1225
2. Brignoneová1148
3. Vlhová1121
4. Bassinová (It.)740
5. Holdenerová (Švýc.)717
6. Suterová697
...15. Ledecká358
81. Dubovská35
93. Capová (obě ČR)21

Reklama

Související témata: