Hlavní obsah

Podle nových not! Nastupuje nová trenérská sestava pro Koudelku a spol.

České reprezentanty ve skoku na lyžích nově připravuje František Vaculík. Jeho asistenty se stali Jakub Jiroutek a Lukáš Hlava. Dlouholetou týmovou jedničkou je Roman Koudelka, který hodlá i pod novým šéftrenérem v kariéře pokračovat.

Foto: Úsek skoku na lyžích SLČR

Roman Koudelka po kvalifikaci závodu v Ga-Pa. Archivní foto.

Článek

V poměrně krátké době je to další změna u reprezentace. V lednu skončil David Jiroutek. Vedení skokanského úseku svazu lyžařů v čele s bývalou hvězdou Jakubem Jandou ho po nevýrazných výsledcích v první polovině sezony odvolalo. Funkci převzal tehdejší asistent Antonín Hájek. Koudelka v tu chvíli trenérovo odvolání nechápal, bral ho za zradu, ale pokračoval v kariéře. Teď už je po předčasně ukončené sezoně v přípravě na novou sezonu.

Na Velikonoční pondělí do ní vstoupili i další reprezentanti: Viktor Polášek, Vojtěch Štursa, Filip Sakala, Čestmír Kožíšek a František Holík. Mají za sebou první dávky individuálního tréninku. Ten jim naordinoval už Vaculík, pětatřicetiletý trenér, který v minulosti vedl ženský národní tým a naposledy byl šéftrenérem mládeže. Má za sebou i angažmá v německém Breitenbergu.

„Všichni kluci ode mě dostali individuální plán na čtrnáct dní, jsme spolu v pravidelném kontaktu. Zatím vše zvládají bez problému, jsou po odpočinku a plní elánu do další práce," uvedl Vaculík pro czech-ski.com.

Zatím netuší, jestli v květnu bude s týmem pokračovat už na Dukle v Liberci, nebo jestli ještě budou muset dál individuálně trénovat doma.

Ke skákání na můstcích se za normálních okolností závodníci vracejí v polovině května. Závodní letní sezona obvykle začíná v druhé polovině července v polské Wisle, její osud je ale vlivem pandemie koronaviru nejistý.

„Vzhledem k aktuální situaci nikdo není schopen říci, jestli letní sezona začne v řádném termínu, opožděně, v jakém rozsahu, nebo zda se vůbec uskuteční. Jsme proto připraveni plán operativně upravovat," nastínil pro svazový web místopředseda úseku skoku na lyžích Jan Baier.

V lednu dočasně jmenovaný trenér národního týmu Hájek se vrací k ženské reprezentaci, kterou už vedl před dvěma lety. „Mým dlouhodobým plánem je studium trenérského oboru na FTVS, které na podzim zahajuji. A to by s trénováním mužské reprezentace skloubit nešlo. Proto jsem se s vedením domluvil, že se přesunu zpět k holkám, kde ke studiu budu mít přeci jen o něco více prostoru," pravil.

V lednu od áčka odvolaný David Jiroutek bude v rámci velké rotace odborníků trenérem mládežnických družstev.

Reklama

Související témata: