Hlavní obsah

Účast lyžaře Banka na MS je stále méně pravděpodobná

Ondřej Bank se v pátek definitivně rozhodne, jestli pojede na mistrovství světa do Val d'Isere, které začne příští týden. Vnitřně už je však smířený s tím, že sezóna pro něj skončila, aniž by v podstatě začala. Nejlepší český sjezdař na lyžích se totiž stále už více než rok potýká s následky otevřené zlomeniny lýtkové a holenní kosti, kterou si přivodil loni při tréninku na sjezd v Kitzbühelu.

Článek

Právě v Mekce sjezdového lyžování v Rakousku byl o víkendu lyžovat, cítí se lépe, ale pořád není připraven snést plnou tréninkovou zátěž, natož závod. "Čekají mě tři dny lyžování, dávám tomu ještě šanci, nevzdávám to předem," prohlásil Bank v telefonickém rozhovoru před odjezdem do Špindlerova Mlýna. "Vypadá to ale, že to necháme až na příští sezónu," připustil však.

Bankovi dělá problémy jizva po otevřené fraktuře, která je citlivá a bolí ho v lyžařské botě. Lokální umrtvení lyžaři trochu pomohlo. "Je to o něco lepší, ale pořád to není dobré," prohlásil. Na mistrovství světa by případně jel pouze slalom a obří slalom. "Tím získám ještě další týden navíc," upozornil na skutečnost, že tyto závody jsou na programu až v druhém týdnu šampionátu.

Bank si loni zranění přivodil na posledním skoku slavného Hahnenkammu, kde se letos dramaticky vyboural švýcarský lyžař Daniel Albrecht. "Já jsem to viděl až ze záznamu, neboť jsme trénovali. Je to nepříjemné, ale bohužel udělal chybičku při nájezdu, moc brzy to sešlápl a otevřelo ho to. V té rychlosti stačí malá chyba, která má velké následky," prohlásil. Sám ví, o čem mluví, nohu si zlomil na stejném skoku o hranu boty při dopadu. "Ta pravděpodobnost, že tam někdo upadne, je dost vysoká," uvedl.

Sedmadvacetiletý Bank už během kariéry utrpěl zlomeninu třikrát, kolenní vazy měl přetržené dvakrát a operací víc než deset. Jeho nejlepším výsledkem v SP je třetí místo v kombinaci na začátku minulé sezony v Beaver Creeku a šestá místa na olympijských hrách i mistrovství světa rovněž v kombinaci.

Nominaci bude Svaz lyžařů České republiky schvalovat v úterý. "Jsem s nimi domluvený, že to oznámím tak, aby mohli na moje místo dát někoho jiného," dodal Bank.

Reklama