Hlavní obsah

FIS prodloužila trest pro běžkaře Horynu o rok, svaz se odvolal

PRAHA

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) o rok prodloužila trest zákazu činnosti pro českého juniorského reprezentanta v běhu na lyžích Ondřeje Horynu. Ten byl potrestán za pozitivní dopingový nález při kontrole z ledna 2007, kdy byla v jeho organismu nalezena zakázaná látka prednisolon. Svaz lyžařů České republiky (SLČR) se proti prodloužení trestu odvolala, případ tak ještě není u konce.

Článek

Jednadvacetiletý Horyna tvrdil, že trojnásobně větší množství látky se do jeho těla dostalo z léku, který před závodem užil na radu svého dědečka a bez konzultace s lékařem na léčbu astmatického záchvatu. Dostal za to půlroční zákaz činnosti, který o něco později na dva roky zvýšila rozhodčí komise Českého olympijského výboru (ČOV). Ta argumentovala tím, že lyžař neprokázal, že látku užil bez úmyslu zvýšit svůj sportovní výkon.

Předseda dopingové komise FIS Patrick Smith sáhl k prodloužení trestu až do 1. dubna 2010 kvůli tomu, že Horyna podle FIS během zákazu činnosti trénoval s reprezentací, využíval stejné tratě a stejný hotel, což je zakázané. Za to navíc vyměřil českému svazu pokutu ve výši 10 000 švýcarských franků, asi 180 000 korun. "Odvolali jsme se proti prodloužení trestu i proti pokutě a případ se ještě bude řešit. Víc se k tomu vyjadřovat nebudu," řekl sportovní ředitel běžeckého úseku svazu Čestmír Skrbek.

V roce 2005 získal Horyna na olympijském festivalu evropské mládeže ve Švýcarsku dvě zlaté medaile, na juniorském mistrovství světa v klasickém lyžování 2006 v Kranji byl členem bronzové štafety. Předloni doběhl na MSJ v Tarvisiu druhý ve skiatlonu, to už měl za sebou inkriminovanou dopingovou zkoušku.

Reklama