Hlavní obsah

Varisová uspěla s odvoláním proti doživotnímu trestu za doping

LAUSANNE

Finská biatlonistka Kaisa Varisová uspěla u arbitráže CAS v Lausanne s odvoláním proti doživotnímu trestu za doping. Třiatřicetiletá bývalá běžkyně na lyžích byla sice loni v lednu testována podruhé v kariéře na EPO, nicméně kvůli procedurální chybě nemůže být suspendována.

Článek

Podle CAS totiž Mezinárodní biatlonová unie (IBU) porušila antidopingová pravidla tím, že Varisové neumožnila její přítomnost u otevření druhého vzorku, takže jeho analýza nemůže být použita jako důkaz proti ní. Finka tak teoreticky může pokračovat v biatlonové kariéře.

Varisová, bronzová medailistka ze závodu na 15 km na mistrovství světa v běhu na lyžích v Lahti 2001, si první distanc za doping odpykala v letech 2003 až 2005. Po jeho vypršení se začala věnovat biatlonu a loni v lednu v Ruhpoldingu slavila ve sprintu svůj premiérový triumf.

Jak se však později ukázalo, pět dnů předtím v Oberhofu odevzdala pozitivní vzorek, a vzhledem ke své dopingové minulosti byla letos v únoru potrestána doživotním zákazem startu. Ten je však podle CAS neplatný.

Reklama