Hlavní obsah

VIDEO: Místo aplausu chechot. Kožíškovi se při skikrosu krutě vymstila cílová roznožka

PRAHA/DAVOS

Druhý český triumf ve skikrosu na běžkách ve švýcarském Davosu byl na dosah. Loni suverénně triumfoval Daniel Máka, letos si jel pro vítězství ve finále Dušan Kožíšek. Cíl měl na dosah. Jenže na posledním skoku si neodpustil roznožku pro diváky a metr před cílovou čarou skončil ve sněhu. V mžiku se pak kolem bezmocného českého závodníka přehnali všichni fináloví soupeři a na Kožíška tak zbylo čtvrté místo.

Foto: Red Bull

Vítězství měl Dušan Kožíšek (vpravo) při Red Bull Nordix na dosah. Pád jej ale na první pozici do cíle nepustil.

Článek

Máka loni Davosu vládl, ve finále získal i skalp hvězdného Nora Pettera Northuga. Letos měl našlápnuto Kožíšek. Cestu do finále zvládl suverénně, soupeře na trati plné zatáček, skoků a terénních nerovností mazal konkurenci nástupy ve stoupání, kde ostatní lapali po dechu.

A ve finále si sedmadvacetiletý český reprezentant počínal jako podle kopíráku. Vývoj závodu kontroloval ze třetí pozice, v nejprudší části trati opět mohutně nastoupil a prodral se do vedení. V ten moment mu stačilo ustát dvě klopené zatáčky a přenést se přes závěrečný skok...

Vítězství na dosah. Dušan Kožíšek se vznáší v efektní pozici nad posledním skokem při finále Red Bull Nordix. Pád ale českého běžce do cíle nepustil.foto: Red Bull

Leč, nestalo se. Kožíšek si totiž za mohutného aplausu pěti tisíc diváků neodpustil na skoku efektní roznožku, neustál ale dopad a skončil v měkkém sněhu. Do cíle se snažil alespoň doplazit po čtyřech, to už ale byli všichni soupeři za čarou.

„Co k tomu říct… Při skoku jsem se naklonil trochu více dopředu, než bylo zdrávo, a lyže se mi sekly v hlubokém sněhu. Je jasné, že mě to štve. Ale jinak to byl super závod. Myslím, že se bavili jak závodníci, tak diváci…,“ poznamenal Kožíšek po exhibičním závodu, při němž dokázal porazit vítěze SP Daria Colognu i dvojnásobného olympijského vítěze Markuse Hellnera. Máka letos vypadl ve čtvrtfinále, Martin Koukal s Petrem Novákem se s adrenalinovou soutěží rozloučili v osmifinále.

Reklama

Související témata: