Hlavní obsah

Sprinty v Kuusamu vyhráli Björgenová a Peterson, Češi neuspěli

KUUSAMO

Sprinty klasickou technikou na Světovém poháru v běhu na lyžích ve finském Kuusamu vyhráli favorizovaná Norka Marit Björgenová a nečekaně Teodor Peterson ze Švédska. Čeští závodníci na trati 1,4 km nepostoupili z kvalifikace, nejlepší byl na 41. místě Martin Jakš.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Lukáš Bauer chce v Kuusamu zaúřadovat v distančních závodech, sprint mu tradičně nevyšel.

Článek

Třiadvacetiletý Peterson byl v minulé sezoně v konečném účtování Světového poháru na 82. místě a ve sprintech obsadil 42. pozici. Přesto celý den prokazoval skvělou výkonnost, vyhrál i semifinále a finálové jízdě kraloval od začátku do konce. Druhý doběhl o půl sekundy zpět Rus Nikita Krjukov, třetí místo obsadil se ztrátou jedné sekundy na vítěze Öystein Pettersen z Norska.

Favorit na celkové vítězství Petter Northug z Norska vypadl ve čtvrtfinále a obsadil konečnou 16. pozici. Úřadující celkový vítěz Světového poháru Dario Cologna ze Švýcarska byl po vyřazení v semifinále jedenáctý.

Jednatřicetiletá Björgenová vybojovala 49. individuální vítězství v kariéře v SP a 24. triumf na sprinterských tratích. Hravě vyhrála čtvrtfinále, z druhého semifinále postoupila až ze třetího místa. Ve finále ale nasadila rychlé tempo hned od začátku a největší soupeřce Charlotte Kallaové ze Švédska utekla ve stoupání před cílem.

"Nevěděla jsem, jakou mám sprinterskou formu, takže jsem příjemně překvapená," prohlásila úřadující čtyřnásobná mistryně světa. Za Kallaovovou, která prohrála o více než dvě sekundy, byla na třetím místě další Norka Vibeke Skofterudová.

V kvalifikaci neuspěl nikdo z českých lyžařů. Nejblíže k tomu měl Jakš, který obsadil 41. místo a od třicáté pozice ho dělila více než sekunda. Lukáš Bauer skončil při opožděné premiéře v sezoně ve své neoblíbené disciplíně na 59. příčce. Vedle Jakše před ním byl i devětačtyřicátý Ondřej Horyna. Sprinter Dušan Kožíšek kvůli nemoci nenastoupil a šetří se na další závody v Düsseldorfu.

"Od Northuga jsem dostal tři vteřiny, od Jakšíka asi dvě, takže s výsledkem jsem spokojen. Hlavně mě těší, že potom, co jsem se snažil hodně finišovat, jsme měl pocit, že můžu pokračovat," uvedl Bauer na svém webu. "Je to dobré znamení pro sobotní etapu a nedělní finále. Myslím si, že minitour v Kuusamu jsem začal dobře. Mám to dobře rozjeté a teď je důležité to potvrdit distančními závody," konstatoval Bauer, jenž má po přepočtu časů ztrátu 1:04 minuty. Jakš o dvě sekundy méně. Za Northugem mají Češi odstup zhruba 20 sekund, za Colognou tři čtvrtě minuty.

Sprintem začal tříetapový miniseriál v Kuusamu, na který o víkendu navážou závody volnou technikou a stíhací závody. Celkový vítěz v neděli získá 200 bodů do Světového poháru, Bauer obhajuje loňské deváté místo.

Světový pohár v běhu na lyžích v Kuusamu (Finsko)
Muži - sprint klasicky na 1,4 km:
1. Peterson (Švéd.), 2. Krjukov (Rus.), 3. Pettersen, 4. Brandsdal (oba Nor.), 5. Valjas (Kan.), 6. Pentsinen (Fin.), ...41. Jakš, 49. Horyna, 59. Bauer, 108. Magál (všichni ČR) - vyřazeni v kvalifikaci.
Průběžné pořadí SP (po 2 z 38 závodů): 1. Olsson (Švéd.) 100 b., 2. Northug (Nor.) 95, 3. Clara (It.) 60, 4. Cologna (Švýc.) 60, 5. Harvey (Kan.) 52, 6. Peterson 50, ...47. Jakš 5, 53. Magál 2.
Ženy - sprint klasicky na 1,2 km:
1. Björgenová (Nor.), 2. Kallaová (Švéd.), 3. Skofterudová (Nor.), 4. Randallová (USA), 5. Kyllönenová (Fin.), 6. Matvějevová (Rus.).
Průběžné pořadí SP (po 2 z 38 závodů): 1. Björgenová 150, 2. Kallaová 126, 3. Skofterudová 103, 4. Randallová 72, 5. Johaugová 66, 6. Bergerová (obě Nor.) 50.

Reklama

Související témata: