Hlavní obsah

Kanadská lyžařka Burkeová bojuje po pádu na rampě o život

SALT LAKE CITY

Špičková akrobatická lyžařka v U-rampě a bývalá mistryně světa Sarah Burkeová bojuje po pádu v tréninku o život. Devětadvacetiletá Kanaďanka leží v nemocnici v kómatu s těžkým poraněním hlavy.

Foto: Scott Audette, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pád se přitom podle svědků nezdál být tak strašný. Burkeová trénovala na olympijské rampě v Park City v USA, ale nezvládla jeden z triků a podle svědků spadla nejprve na nohy a potom na hlavu. Na sněhu zůstala bezvládně ležet a po ošetření ji vrtulník dopravil do nemocnice v Salt Lake City.

Burkeová vyhrála první mistrovství světa na lyžích v U-rampě v roce 2005 ve Finsku, navíc je čtyřnásobnou vítězkou prestižních X-Games.

"Je v kómatu, její stav je kritický," potvrdil mluvčí kanadského svazu freestylového lyžování Peter Judge.

Vyrazili za ní manžel a matka

Za Burkeovou hned z domova ve Whistleru vyrazili manžel a matka. "Je to nesmírně tvrdá žena, zvládne to," nechal se slyšet lyžařčin manžel a rovněž lyžař Rory Bushfield. Burkeová přitom patří k hlavním adeptkám na zlato na olympijských hrách za dva roky v Soči, kde bude mít tato disciplína premiéru.

Ve stejné rampě v Park City se před dvěma lety vážně zranil i americký snowboardista Kevin Pearce, který už se zotavil a od prosince znovu závodí.

Reklama

Související témata: