Hlavní obsah

Höflová-Rieschová má malý glóbus, ale sezóna pro ni skončila

Německá lyžařka Maria Höflová-Rieschová získala ve finále Světového poháru v Lenzerheide malý křišťálový glóbus za sjezd, ale přišla o šanci vyhrát velký glóbus za celkové hodnocení. Trojnásobná olympijská vítězka měla ve středečním závodu těžký pád, po němž musela předčasně ukončit sezónu. K vítězství ve Světovém poháru má nyní nejblíž Rakušanka Anna Fenningerová.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Záchranáři pomáhají zraněné německé lyžařce Marii Höflové-Rieschové do vrtulníku, který ji transportoval do nemocnice.

Článek

Höflová-Rieschová skončila v ochranných sítích a zůstala dlouho na trati v péči lékařů. Nakonec odletěla vrtulníkem na vyšetření do nemocnice. Lyžařka utrpěla zranění v oblasti třísel, těžce si pohmoždila rameno a loket a lékaři mají podezření na poraněné kloubní pouzdro. V dalších třech závodech už Höflová-Rieschová nepojede.

Poslední sjezd v sezóně vyhrála Švýcarka Lara Gutová před Rakušankou Elisabeth Görglovou a svou krajankou Fränzi Aufdenblattenovou. Devětadvacetiletá Němka jela jako poslední z 23 startujících s vědomím, že jí celkové prvenství v disciplíně neunikne. Šanci ji ohrozit měla ještě v případě středečního vítězství Fenningerová, ale skončila až šestá. "O malém glóbu už jsem ani nepřemýšlela. To jsem zvrzala už předtím, sama si za to můžu," uvedla Fenningerová.

Höflová-Rieschová kvůli pádu ani nemohla v cíli převzít poslední glóbus, který jí dosud ve sbírce chyběl. Na stupních vítězů si tak německou hymnu vyslechly Fenningerová a Slovinka Tina Mazeová. Olympijské šampiónce ze Soči závod v Lenzerheide vůbec nevyšel a byla až patnáctá.

Fenningerové stačilo šesté místo k tomu, aby se dostala 11 bodů před Höflovou-Rieschovou do čela Světového poháru. Při její absenci má premiérový zisk glóbu téměř jistý - v posledních třech závodech už ji mohou ohrozit pouze Gutová a Mazeová, jež ale mají velký odstup 235 a 287 bodů. Rozhodnuto tak může být už ve čtvrtečním superobřím slalomu.

Fenningerová: Na celkové prvenství nemyslím

"Bylo zvláštní stát na stupních vítězů bez Marie. Mrzí mě, že to muselo skončit takhle," řekla Fenningerová. "Na celkové prvenství raději nemyslím. Budu se soustředit sama na sebe a pokusím se zůstat v klidu," dodala olympijská šampiónka ze super-G v Soči.

Celková vítězka Světového poháru z roku 2011 Höflová-Rieschová se stala nejlepší sjezdařkou seriálu jako čtvrtá Němka v historii. Před ní to dokázaly Katja Seizingerová, Regina Häuslová a Katharina Gutensohnová. Zároveň Höflová-Rieschová přerušila šestileté kralování Američanky Lindsey Vonnové, které obhajobu znemožnilo zranění.

Gutová si dojela už pro šesté vítězství v tomto ročníku SP, sjezd ovládla potřetí v kariéře. Görglovou porazila jen o pět setin sekundy. Aufdenblattenová se třetím místem rozloučila ve 33 letech s aktivní kariérou, v níž vybojovala jedno vítězství v SP. K němu přidala třetí bronzovou pozici.

Reklama

Související témata: