Hlavní obsah

Jandu čeká v prvním kole v Innsbrucku Ahonen

Souboj zatím nejlepších skokanů Turné čtyř můstků nabídne středeční první kolo třetího dílu série v rakouském Innsbrucku. Ve vyřazovací části se střetnou Fin Janne Ahonen, který vyhrál úterní kvalifikaci, s Jakubem Jandou, jenž stejně jako v Garmisch-Partenkirchenu kvalifikační skok neabsolvoval.

Článek

Janda má díky svému postavení v pořadí SP jisté místo v hlavním závodě a potřetí se utká s vítězem kvalifikace. Dosud byl vždy úspěšný, navíc i kdyby ho ve středu Ahonen porazil, stále ještě může český skokan postoupit do druhého kola díky dlouhému skoku jako jeden z pěti poražených. Ahonen dnes předvedl nejlepší výkon dne 131,5 metru.

"Je jedno, proti komu skáču, soustředím se především na sebe. Když chceš být vysoko, musíš skákat dobře," řekl Janda už před začátkem Turné. Ahonen, jako by se snažil Jandu v tréninku i v kvalifikaci pořádně vystrašit, skákal o hodný kus dále než všichni ostatní. "Uvidíme v závodu," konstatoval dnes Janda.

Janda se necítil stoprocentně

Česká jednička si můstek Bergisel vyzkoušela ve dvou tréninkových kolech. V tom druhém Janda skočil 126,5 metru a byl druhý o 3,5 metru za Ahonenem. "Pocitově jsem trošku rozebraný po tréninku síly, takže se necítím stoprocentně," řekl novinářům Janda, jemuž se nelíbila nájezdová stopa. "Na hraně to zpomaluje. Stopa je divně rozjetá, a když vyletíš z hrany, tak je problém roztáhnout véčko, protože to hodí každou lyži jinam," uvedl Janda.

Závod v Innsbrucku může hodně napovědět o tom, kdo se bude v pátek nakonec radovat z výhry v Turné. Celkový vítěz vedle slávy a finanční odměny získá i vůz Nissan X-Rail. "Kdybych si měl vybrat, tak by si to nekoupil, raději Volkswagen Touareg," řekl milovník sportovních aut. "Na víkend bych bral Porsche Carrera nebo Nissan 350Z, to je moje krevní skupina," dodal skokan.

Z Čechů již jen Hájek

Jandu ve středu doprovodí na Bergiselu z českých reprezentantů pouze Antonín Hájek. Osmnáctiletý talent skočil o deset metrů méně než Ahonen. "Teď jsem si tady udělal snad osobní rekordy," oddechl si Hájek po skocích na nemilovaném můstku. Jako dvanáctého muže kvalifikace ho v duelu čeká domácí Bastian Kaltenböck. "Je to přijatelný soupeř," věřil Hájek v naději na postup do druhého kola, který by byl na Turné jeho prvním v kariéře.

Těsně unikl postup mezi elitní padesátku Janu Maturovi, jenž byl 47., dostali se však před něj skokani s garantovaným místem v hlavním závodě. "Není to můj oblíbený můstek, ale vymlouvat se na to nemůžu," řekl Matura.

Debutant Ondřej Vaculík, jenž nahradil po polovině Turné Jana Mazocha, obsadil 54. pozici. "Jsem rád, že mohu sbírat zkušenosti," uvedl Vaculík, který se o své nominaci dozvěděl na Silvestra. "Pak jsem krotil oslavy," dodal.

Stejně jako v Ga-Pa se nedostal do hlavního závodu čtyřnásobný mistr světa Martin Schmitt z Německa, jenž skočil stejně jako Vaculík 113 metrů. Ve startovním poli již nebyl někdejší vítěz Turné Adam Malysz, jenž kvůli špatné formě odcestoval v pondělí domů do Polska.

Reklama

Související témata: