Hlavní obsah

Skikrosař Kraus má na dosah obhajobu titulu ve SP

Lyžař Tomáš Kraus má na dosah obhajobu vítězství ve Světovém poháru. Úřadující mistr světa má před závěrečnými závody v Sierra Nevadě náskok 85 bodů před Francouzem Enakem Gavaggiem. Výhrou v páteční kvalifikaci Kraus naznačil, že by si rád velký Křišťálový glóbus zajistil hned v sobotní soutěži, ještě před nedělním finále.

Foto: www.kleinwalsertal.com

Skikros - ilustrační foto

Článek

Kraus vyhrál dva ze tří závodů sezóny SP, přičemž i v tom třetím mířil v Peci pod Sněžkou za vítězstvím, ale ve finálové jízdě na prvním místě upadl a skončil čtvrtý. "Škoda, pořád mě to mrzí, mohlo se to lépe počítat," řekl Kraus. "Mám to ve svých rukách a svých lyžích, ale bude to boj," dodal.

Dosud Kraus nasbíral 250 bodů. Připravit o korunu krále Světového poháru ho mohou především Gavaggio (165 b.) nebo rakouský jezdec Markus Wittner (149). "Půjdu do toho normálně jako vždycky. Doufám, že budu mít rychlé starty, pojedou mi lyže a nesmím se dopustit nějaké zbytečné chyby," řekl Kraus.

Sezónu má dosud jedinečnou. Mimo jiné vyhrál pět mezinárodních závodů po sobě, skončil čtvrtý v prestižních X-Games v Aspenu, vyhrál sérii Crossmax a druhý byl v hodnocení amerického podniku nazvaného Jeep King of the Mountain.

Statistiky jsou jiné než pocity

Přesto se dvaatřicetiletý Kraus necítí dopředu vítězem. "Ani jednou se mi nestalo, že bych jel na závody s tím, že určitě vyhraju," řekl Kraus. "Statistiky jsou jiné než pocity a vypadá to lépe, než opravdu je," doplnil.

Před kvalifikací v Sierra Nevadě se Kraus necítil dobře, ale dnes odstartoval první a jeho čas 54,63 vteřiny už nikdo nepřekonal. "Když to stejně vyjde v závodu, bude to skvělý," uvedl Kraus, za kterým skončil na druhém místě další Čech Stanley Hayer. Závod podle Krause rozhodne především střední pasáž. "Je pomalá a bude se tam dost předjíždět. Bude dost záležet na lyžích," odhadl český lyžař.

Světový pohár přišel minulý víkend o závod v Grindelwaldu. V Sierra Nevadě se uskuteční i finále disciplíny, původně plánované na příští týden do Apexu. "Uváděli finanční důvody," řekl Kraus. Pro příští sezonu je již přihlášeno deset pořadatelů a má se údajně jednat o zařazení skikrosu na olympiádu do Vancouveru v roce 2010. "To by bylo opravdu fantastické," řekl Kraus.

Reklama