Hlavní obsah

Úřadující mistr světa ve skoku na lyžích Velta ukončil kariéru

Úřadující mistr světa ve skoku na lyžích Rune Velta ukončil kariéru. Norský reprezentant tak učinil v 27 letech a rozhodnutí vysvětlil ztrátou motivace. U disciplíny chce ale zůstat a chystá se zahájit studium, aby mohl pracovat jako trenér.

Článek

"Aby člověk patřil k nejlepším, musí být neustále plně motivován a dávat do toho všechno. V poslední době jsem si uvědomil, že já už tuhle motivaci nemám. Proto bude lepší poohlédnout se po nové výzvě. Myslím, že z kariéry závodníka jsem vytěžil maximum," uvedl Velta na webu norského svazu.

Velta se stal vloni ve Falunu světovým šampionem na středním můstku, když o pouhé čtyři desetiny bodu porazil Němce Severina Freunda. Na stejném šampionátu získal rovněž týmové zlato, stříbro v soutěží smíšených družstev a bronz v individuálním závodě na velkém můstku za vítězným Freundem a stříbrným Gregorem Schlierenzauerem z Rakouska.

V roce 2012 se stal také vicemistrem světa v letech na lyžích ve Vikersundu, kde prohrál jen se Slovincem Robertem Kranjecem. Ve Světovém poháru startoval od roku 2010, ale individuální závod nikdy nevyhrál, dvakrát skončil druhý a čtyřikrát třetí. V uplynulé sezoně startoval v SP jen sporadicky.

Reklama