Hlavní obsah

Smáli se mu, že je blázen. I proto chce lyžařský exot účastí v Koreji psát dějiny

Praha

Sto sedmdesát sedm ostrovů, kde je průměrná teplota dvaadvacet stupňů Celsia. To je království Tonga rozkládající se v Jižním Pacifiku. A také země, odkud pochází Kasete Naufahu Skeen. Bývalý hudební manažer a nyní alpský lyžař, který se nominoval v obřím slalomu na nadcházející mistrovství světa, usilující o reprezentaci země na olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018.

Foto: Daniele Montigiani

Kasete Naufahu Sken usiluje o účast na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Článek
Fotogalerie

Tonžský lyžař sní o olympiádě v Koreji

„Ještě na začátku minulého roku jsem kouřil, docela hodně pil a můj způsob stravování nestál za nic. Neměl jsem ani pomyšlení na sport," přiznává upřímně borec, jenž se narodil v roce 1982 v Londýně. Otec pochází z Tongy, matka z Anglie. Útlé dětství prožil na zlatých plážích Tongy, později se přesunul zpět do britské metropole. I proto poznal lyžování.

„Poprvé jsem stál na zasněženém svahu ve dvanácti letech, když jsme vyrazili se školou do Rakouska. Nikdy bych si nepomyslel, že jednou sjezdovky způsobí revoluci v mém životě," směje se Skeen.

Až o mnoho let později, už jako dospělý muž, vyrazil s přítelkyní do Švédska, kde znovu lyžoval. „Do toho sportu jsem se zamiloval a tajně jsem si přál, abych se mu mohl věnovat více," říká Skeen, který ještě v září minulého roku pracoval jako operační manažer v Opera Holland Park v Londýně.

Jenže byl ve správný čas na správném místě. Náhodné setkání se zainteresovanými odborníky mu přihrálo životní příležitost. Král Tongy se totiž rozhodl po olympijských hrách v Soči, kde jeho zemi reprezentoval Fuahea Semi (Bruno Banani) na saních, vytvořit lyžařskou federaci s cílem dostat prvního reprezentanta v alpském lyžování na zimní olympijské hry! Najal bývalého trenéra italské reprezentace Hermana Aignera, jenž se řízením osudu setkal právě se Skeenem. Odbornost rodáka z Jižního Tyrolska a zápal tehdy ještě „oplácaného" Tonžana byly základem mise ZOH 2018.

Shodil pětadvacet kilo!

„Od začátku naší spolupráce jsem shodil pětadvacet kilogramů, mé stravovací návyky prošly dramatickou transformací. Vše podřizuji snu reprezentovat Tongu v Pchjongčchangu," vypravuje Skeen, jenž dal v londýnské práci výpověď a stal se minimálně na čtyřiadvacet měsíců profesionálním lyžařem. Jeho novým domovem jsou Alpy, od prosince nastupuje do mezinárodních závodů lyžařské federace.

„Přátelé mě zpočátku považovali za blázna. Ale nyní mě podporují. Vidí, že mám šanci stát se součástí dějin a být prvním alpským reprezentantem mého Království na zimních olympijských hrách," vysvětluje Skeen.

Vše i za podpory partnerů, kteří chtějí exotickému lyžaři splnit sen. „Kasete je neskutečný bojovník. Velmi trpělivý. Fakt, že obětoval snu zaměstnání a podstupuje několikafázové tréninky, je pozitivním příkladem pro všechny, že dokázat lze mnohé," tvrdí Elmar Stimpfl ze společnosti Vist, která v minulosti pomohla naplnit olympijský sen v alpských disciplinách Kwameho Archeamponga z Ghany zvaného Sněžný Leopard. I jemu, stejně jako tonžskému lyžaři, zajistila materiální vybavení.

A Skeen už se dočkal prvního úspěchu v podobě kvalifikace na nadcházející mistrovství. „Chci inspirovat jiné lidi, aby věřili, že v životě je vše možné. A být dobrým příkladem pro Tonžany, kteří trpí nadváhou a špatnými stravovacími návky," přesvědčuje Skeen, že mu nejde jen o pouhou čárku za účast v soutěži pod pěti kruhy.

Reklama

Související témata: