Hlavní obsah

Další medaile do české olympijské sbírky. Samková vydřela bronz!

Pchjongčchang/Praha
Aktualizováno

Snowboardkrosařka Eva Samková na olympiádě v Pchjongčchangu získala bronzovou medaili a přidala na konto české výpravy třetí cenný kov. Obhájkyně zlata ze Soči 2014 zvládla kvalifikaci na jedničku, ve čtvrtfinále dojela druhá a semifinále vyhrála! Ve finálové jízdě dlouho jela až na poslední šesté pozici, ale v závěru se propracovala vpřed a v dramatickém dojezdu vydřela třetí místo. Olympijský triumf slaví Italka Michela Moioliová, vedoucí žena Světového poháru, stříbro putuje do Francie zásluhou teprve 16leté Julie Pereirové de Sousové Mabileauové.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Česká reprezentantka Eva Samková získala bronz.

Článek
Fotogalerie

Vlajkonoška české výpravy v Pchjongčchangu Samková navázala na stříbro Michala Krčmáře a bronz Veroniky Vítkové z biatlonových sprintů. Samková dosáhla na bronz ve složité sezóně, v níž musela vynechat tři závody SP kvůli zranění ramena. Před startem v Koreji absolvovala pouze lednový závod v Erzurumu, kde zvítězila jen několik dnů po smrti otce.

Čtyřiadvacetiletá rodačka z Vrchlabí v Phoenix Parku vyhrála kvalifikaci a do vyřazovacích jízd šla z prvního místa. Ve čtvrtfinálové jízdě neměla nejrychlejší start, jela třetí a na chvíli se dokonce ocitla na čtvrté pozici mimo postupovou trojici. V závěru se však posunula vpřed a bezpečně postoupila.

Pomalejší start měla vlajkonoška české výpravy i v semifinále a musela bojovat o postup. Nepanikařila však a klidnou a zkušenou jízdou, při níž se vyhnula pádu jedné soupeřek, se propracovávala na postupové příčky a jízdu nakonec vyhrála.

Jacobelisová se zase zlata nedočkala

Ve finále se dlouho pohybovala mimo medailové příčky a uzavírala šestičlenné startovní pole, skvělým závěrem se však dostala na bronzovou pozici, kterou mohutně slavila. Na čtvrté místo při tom odsunula americkou legendu Lindsey Jacobellisovou. Pětinásobná mistryně světa se tak ani při čtvrtém olympijském startu nedočkala zlata.

"Jasně, mohla bych být naštvaná, ale k čemu mi to pomůže? Jela jsem dnes nejlépe, jak jsem mohla. Zítra by to třeba mohlo být jiné," řekla desetinásobná americká vítězka X-Games. Moioliová potvrdila roli papírové favoritky a po dvou bronzech z MS získala první velké zlato. "Tohle je nejlepší den mého života. Cítila jsem, že mi to dnes jde lépe než soupeřkám a využila jsem toho, abych se dostala do vedení. A když jsem byla v čele, říkala jsem si: 'Tak jo, holky zůstaly za mnou a tak by to mělo zůstat'," uvedla Italka. V kvalifikaci sice prohrála o 13 setin se Samkovou, pak ale byla nejrychlejší ve všech třech vyřazovacích jízdách.

Ve čtvrtfinálové jízdě měla se Samkovou jet i druhá česká zástupkyně Vendula Hopjáková, jež prošla do vyřazovací části navzdory tomu, že nedokončila ani jednu kvalifikační jízdu. Po pádu v druhé části kvalifikace skončila v péči lékařů, v závodě nepokračovala a s pohmožděným pravým kotníkem a berlemi boje o medaile jen sledovala v cílovém prostoru.

Původně měla v závodě startovat i osmnáctiletá Kateřina Louthanová, ale při tréninku v Pchjongčchangu si přetrhala vazy v kotníku a o olympijskou premiéru přišla.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu - snowboarding:
Snowboardcross - ženy:
1. Moioliová (It.)
2. Pereiraová de Sousaová Mabileauaová (Fr.)
3. Samková (ČR)
4. Jacobellisová (USA)
5. Trespeuchová (Fr.)
6. Žekovová (Bul.),
...24. Hopjáková (ČR).

Reklama

Související témata: