Hlavní obsah

Po kanonádě v životním duelu cítí Hruban reálnou šanci jet za rok do Číny

Pardubice

Třiceti body sestřelil finské basketbalisty. Pro Vojtěcha Hrubana bylo pardubické utkání kvalifikace MS nejpovedenějším vystoupením za téměř deset let účinkování v reprezentačním dresu. Nasázel při něm každopádně víc bodů než v předchozích čtyřech kvalifikačních zápasech dohromady.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Český basketbalový reprezentant Vojtěch Hruban úspěšně zakončuje v kvalifikačním utkání o postup na MS 2019 proti Finsku.

Článek

„Cítil jsem se od začátku dobře, padlo mi několik střel a s nimi šlo i sebevědomí nahoru. Navíc mi kluci začali vytvářet i super pozice," líčí 28leté křídlo z Nymburka. „Že to pro mne bude super zápas, se ale ukázalo až ve chvíli, kdy jsme vyhráli. Jinak by veškerý můj bodový příspěvek byl vlastně zbytečný," dodává.

Trenér Ginzburg ho chválil nejen za kanonádu, ale také za perfektní obranu finského tvůrce hry Salina, který zaznamenal jen pět bodů. „Povedlo se mi ho dost otrávit. Nedostal pak ani přihrávku do pozice, kterou potřebuje, takže zůstával stranou," říká Hruban.

Za hvězdy ale označuje spoluhráče Pumprlu a Kříže, kteří přibrzdili finskou hvězdu z NBA Markkanena. „Jejich obrana byla důležitější než můj útok. Dokázali pivota Chicaga nahlodat, přehozy na něj nám končily v rukou, měli jsme z toho body a to byl ten důvod, proč jsme uspěli," připomíná Hruban, který v poslední minutě proměnil dva nájezdy.

Tím odvrátil pokus Finů o obrat skóre. „Byl jsem úplně překvapený, že mě nechali opakovaně volného. Čekal jsem, kdo mě přijde faulovat, a nikdo nešel. Tak jsem dal koš," přibližuje Hruban a uznává, že basketbalová reprezentace mužů má před sebou reálnou šanci dostat se na MS, kde nehrála od roku 1982.

„Máme dobře našlápnuto, jen nic nepokazit. V pondělí proto musíme v Pardubicích udolat také Bulhary a s tím, jak teď dokážeme hrát, si určitě můžeme troufnout i na Bosnu a Hercegovinu ve druhé fázi," míní Hruban s vědomím, že Česko si ponese do další šestičlenné tabulky slušnou porci bodů z první části kvalifikace. Od podzimu potkají národní tým v boji o tři letenky do Číny vedle Hrubanem zmíněného soupeře i Rusko a Francie.

Reklama