Hlavní obsah

Volejbalisté se budou rvát o postup ze skupiny

NAGANO/PRAHA

Po třech zápasech ve třech dnech se čeští volejbalisté dočkali na mistrovství světa v Japonsku zaslouženého půldne odpočinku, v pondělí odpoledne už ale opět na tréninku spřádali plány na další soupeře. Ze závěrečných utkání ve skupině C proti Venezuele a Bulharsku potřebují urvat alespoň jedno vítězství, aby nemuseli balit kufry už po základní části.

Článek

Před odletem na šampionát čeští hráči kalkulovali s tím, že po duelech s italskými favority, Američany a outsiderem Íránem budou mít bilanci 1:2. Jenže nepočítali s tím, že si Bulhaři budou počínat zcela suverénně a nad očekávání dobře si povede i Venezuele. Právě ta bude v úterý od 8:00 SEČ čtvrtým soupeřem týmu Zdeňka Haníka.

"Venezuela hraje pravidelně Světovou ligu, čeká nás těžký soupeř. Budou asi hrát podobným stylem jako Američani. Zápas pro mě ničím zvláštní není, tlak je pořád stejný. Hrajeme na turnaji a mě zajímá jenom to, kolik budeme mít na konci bodů," řekl v pondělí spolupracovníkovi ČTK Haník.

Podle něj by Jihoameričané měli být slabší na bloku, podobně jako tým USA. Jenže toho v neděli čeští útočníci nevyužili a slabší ofenzivní síla je stála vítězství. "Hůř blokují, ale nahrávače mají dobrého. Hlavně neztratit nervy a nepanikařit," dodal Haník.

Naši na MS v Japonsku
Česko vs. ÍránNa úvod hladká výhra
Česko vs. ItálieČekání na výhru nad Italy trvá
Česko vs. USADruhá porážka zkomplikovala postup

Servis je potíž

V naganské hale White Ring, kterou i osm let po olympijských hrách zdobí pět kruhů na připomínku bruslařských soutěží, se trápí všichni čeští volejbalisté hlavně se servisem. V této statistice patří k nejslabším. Naopak středoví hráči Lébl s Rakem potvrzují příslušnost ke světové špičce a oba jsou co do počtu bodových bloků do osmého místa.

"Obecně, a je to vidět i ze statistik, se velmi dobře přihrává, takže je sice sem tam nějaké eso, ale celková úroveň přihrávky je velmi vysoká," uvedl pro ČTK manažer národního týmu a bývalý reprezentační kapitán Ivo Dubš. "Navíc tak velký prostor v hale je pro servis dost těžko odhadnutelný," dodal k nejslabší české činnosti.

Lébl je jako správný kapitán oporou mužstva, v zápasech s Íránem, Itálií a USA nasbíral z českého týmu nejvíce bodů. Jako jediného ho zároveň trápí drobné zdravotní problémy; naražený palec by však blokaře italské Perugie neměl v úterý omezovat. S Venezuelou se čeští či českoslovenští hráči utkali dosud jedinkrát, na MS v roce 1960 vyhráli 3:0.

Skupina je otevřená, při rovnosti bodů bude rozhodovat poměr míčů. Před čtyřmi lety v Argentině při jiném systému rozdělení 24 účastníků čeští reprezentanti ze skupiny postoupili, celkem ze šesti zápasů ale vyhráli jen jednou.

Evropské týmy na letošním šampionátu zatím ční nad zbytkem světa, postup do čtvrtfinálové fáze už má jistý pětice Bulharsko, Polsko, SČH, Francie a Německo. Poslední dva celky by byly soupeři i českých hráčů, pokud postoupí. Kdyby se jim to podařilo, pobyt v Japonsku by si prodloužili o týden a měli jisté další čtyři zápasy se špičkovými týmy.

Reklama

Související témata: