Hlavní obsah

Česko - Itálie 87:80Historická výhra českých basketbalistů. Satoranský a spol. poprvé srazili silnou Itálii

Aktualizováno

Čeští basketbalisté v přípravném utkání v Hamburku porazili Itálii 87:80 a připsali si tak první výhru nad týmem z Apeninského poloostrova v historii po předchozích deseti porážkách. Zvedli si navíc sebevědomí před pokračováním kvalifikace o mistrovství světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Satoranský je jednou z největších hvězd českého týmu

Článek

Český výběr podle očekávání táhli Jan Veselý, který nasbíral 19 bodů a osm doskoků, a Tomáš Satoranský. Ten ke 14 bodům včetně klíčové trojky v závěru zaznamenal deset asistencí. Vojtěch Hruban přidal 15 bodů.

Itálie postrádala největší hvězdy z NBA Marca Bellineliho a Danila Gallinariho, přesto nasadila hvězdy z Euroligy a oproti vysokým porážkám z ME 2015 a olympijské kvalifikace 2016 ve vzájemných zápasech je výhra dobrým signálem o české formě.

"Šlo hlavně o to se sehrát a to se povedlo. I když to nebyl úplně uhlazený výkon, tak jsme do toho dali hodně energie a to rozhodlo. Dokázali jsme je uběhat. Na první zápas to vůbec nebylo špatné a máme na čem stavět. Pokud dokážeme hrát celý zápas jako ty začátky poločasů, tak to bude dobré," řekl Hruban.

Češi chtěli v Hamburku pracovat zejména na souhře po připojení hlavních hvězd Satoranského s Veselým, ale už od úvodních minut to vypadalo, jako by spolu hráli celou sezonu. Od začátku dobře kombinovali a rychlým přechodem do útoku ničili italskou obranu. Po čtvrthodině hry svěřenci trenéra Ronena Ginzburga vedli o 20 bodů.

Ve druhé čtvrtině ale Italové přeci jen zabrali v obraně, zvýšili aktivitu, chytla se jejich největší hvězda Luigi Datome a do poločasu snížili na osm bodů, když využil i českých chyb.

Basketbalisté dominovali v obraně

Do druhé půle ale Češi opět nastoupili s lepší koncentrací i obranou, za pět minut dovolili soupeři jen dva body a navýšili náskok opět na 19 bodů. Opět však přišlo polevení. Itálie začala stahovat a schylovalo se k dramatické koncovce.

V klíčovou chvíli se ale ukázaly obě české hvězdy. Veselý dal nejprve těžkou střelu z otočky a především byl velmi jistý při trestných hodech, kterých proměnil devět z deseti. Satoranský pak 40 vteřin před koncem trefil těžkou trojku v poslední vteřině útoku a zařídil tak sedmibodové vedení, které sebralo Itálii šanci na obrat.

"Měli jsme dobré momenty, špatné momenty. Začali jsme dobře oba poločasy. Souhra byla lepší v útoku než v obraně, kde jsme dělali chyby a platili za ně zejména ve druhé půli. Ale byl to pro nás první zápas v tomto složení a věřím, že proti Rusku budeme ještě silnější," řekl trenér Ginzburg.

V sobotu se Češi utkají v Hamburku od 20:00 o triumf na turnaji s Tureckem, které porazilo domácí Němce 100:79 díky výkonům posil z NBA. Furkan Korkmaz z Philadelphie dal 23 bodů, Cedi Osman z Clevelandu 20 a Ersan Ilyasova z Milwaukee přidal 17 bodů. Německu nepomohlo ani 32 bodů a 14 asistencí Dennise Schrödera.

Přípravný turnaj basketbalistů v Hamburku:
ČR - Itálie 87:80 (23:15, 48:40, 65:55)
Nejvíce bodů: Veselý 19, Hruban 15, Satoranský 14, Auda a Peterka po 8 - Sacchetti 17, Datome 14, Abass 13. Fauly: 23:24. Trestné hody: 28/22 - 26/19. Trojky: 7:5. Doskoky: 37:25.
Německo - Turecko 79:100 (29:26, 41:51, 68:70)

Reklama

Související témata: