Hlavní obsah

Basketbalistky USK prohrály v Eurolize se Samarou

PRAHA

Basketbalisty ZVVZ USK Praha podlehly v Evropské lize loňskému finalistovi soutěže ze Samary 60:71. Pražanky mají bilanci jedné výhry a pěti proher, další zápas sehrají příští středu ve španělské Salamance. Ve čtvrtečním utkání nabraly rozhodující ztrátu ve druhé čtvrtině, do konce už manko nesmazaly, přestože pořád soupeře držely v napětí.

Článek

USK však dál patří pátá příčka zaručující postup do vyřazovacích bojů. Začátek utkání naladil USK, který v úvodním zápase prohrál v Samaře o 12 bodů, optimismem. Vysokoškolačky rychle ztratily respekt ze zvučných jmen soupeře, i když jim hlavně belgická pivotka Wautersová a španělská střelkyně Valdemorová dělaly během utkání velké problémy.

Družstvo kouče Lubora Blažka se ale vypjalo k sympatickému výkonu. Favorit ze Samary, který z předchozích pěti zápasů jen jednou prohrál, musel až do konce bojovat o vítězství. Zaplněná Folimanka byla v euforii, když kapitánka Pavlíčková v poslední vteřině strhla trojkou vedení na stranu USK.

Z něj se ale domácí tým netěšil dlouho. Na straně Samary byla znát vyšší hráčská kvalita, vyrovnanější kádr a také bohaté zkušenosti z vypjatých zápasů na evropské scéně. Ruský celek přitlačil hlavně ve druhé čtvrtině, kterou vyhrál výrazným poměrem 22:9.

Farrisová dostala šanci

V tomto úseku hry dostala šanci i nová americká posila Farrisová, která přišla do Prahy místo zraněné pivotky Burseové teprve v úterý. V útoku se vůbec neprosadila a v obraně dovolila soupeřkám několik laciných košů. V dalším průběhu se už do hry nezapojila.

Samara po poločase udržovala pracně získané vedení, Pražanky se nemohly dostat soupeři blíže než na desetibodový rozdíl, srážela je hlavně špatná úspěšnost střelby. Samara se o to ale přičinila velmi agresivní obranou občas přeměněnou v účinnou "zónu". Nedařilo se třeba reprezentantce Mokrošové, hvězdě minulého vítězného utkání s Namurem, která nezaznamenala ani jeden bod.

Poslední naději vykřesala pět minut před koncem Pavlíčková, nejlepší střelkyně USK, když snížila na 52:60. Ale Samaru v kritických chvílích podržela skvělá belgická pivotka Wautersová. Ta v rozhodujících okamžicích uklidnila svůj tým několika povedenými průniky a důležitými body. I tak si ale hráčky USK za bojovné představení vysloužily aplaus publika.

Není se za co stydět

Také trenér Blažek mohl být spokojen s tím, jaký výkon jeho hráčky předvedly. "Rozhodně se není za co stydět. Samara patří k absolutní špičce a my jsme s ní dokázali hrát rovnocennou partii. Musíme si z toho vzít hlavně pozitivní poučení, jsem rád, jak k tomu holky přistoupily. Musel bych každou pochválit," řekl Blažek na tiskové konferenci.

Mrzel jej jen výpadek ve druhé čtvrtině, kdy získal ruský tým rozhodující náskok. "Udělali jsme během utkání chyby, hlavně v prvním poločase v obraně. Ve druhé čtvrtině nám to ujelo," podotkl Blažek. Hodnotit novou posilu Farrisovou zatím příliš nechtěl. "Je tady s námi hodně krátce, ale ukázala, že je velká bojovnice. Musíme udělat všechno pro to, aby se co nejrychleji sžila s týmem a třeba už za týden v Salamance hrála v základní sestavě," uvedl Blažek.

Kapitánku Pavlíčkovou sice těšil její osmnáctibodový příspěvek, ale mrzela ji prohra. "V útoku je to lepší, sehráváme se, ale ještě nehrajeme to, na co máme. V obraně se nám nepodařilo ubránit hlavně Wautersovou, která dala 25 bodů, což bylo rozhodující," řekla Pavlíčková.

ZVVZ USK Praha - Samara 60:71 (23:19, 32:41, 47:56)
Nejvíce bodů: Pavlíčková 18, Volná 13, Hartigová 9, Daleyová 8 - Wautersová 25, Walkerová 17, Valdemorová 11. Rozhodčí: Jovanič (Bosna a Herc.), Gojkovič (Slov.). Fauly: 22:18. Trestné hody: 14/12 - 24/20. Trojky: 2:3. Diváci: 650.
Tabulka - skupina B:
1. Bourges660398:34712
2. Samara651422:37111
3. Pécs532347:3138
4. Salamanca624385:4008
5. USK Praha615333:3917
6. Namur505299:3625

Reklama