Hlavní obsah

Česko - Chorvatsko 21:19Dramatická bitva s vítězným koncem, české házenkářky si na turnaji čtyř zemí připsaly další výhru

Aktualizováno

České házenkářky si mohou oddechnout. Ačkoliv ve druhém zápase na přípravném turnaji O štít města Chebu proti Chorvatkám suverénně ovládly první poločas, ve druhém dost polevily a o výhru bojovaly v dramatické koncovce. Nakonec svěřenkyně Jana Bašného vyhrály 21:19 a k prvenství na celém turnaji, který uzavřou sobotním duelem se Slovenskem, jim stačí prohra o jeden gól.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Česká házenkářka Iveta Luzumová čelí tvrdému ataku Chorvatky Larissy Kalausové v přípravném turnaji O štít města Chebu.

Článek

Jak kouč Bašný avizoval, v základní sestavě figurovaly všechny opory včetně Luzumové, Jeřábkové či Malé.

Domácím hráčkám se podařilo úvodní pasáž utkání. V první čtvrthodině hry dovolily Chorvatkám jen jeden gól. Samy jich naopak vstřelily hned deset.

V bouřlivé kulise dominovaly Češky i nadále a vysoký devítigólový náskok si držely. Chorvatky v úvodních třiceti minutách nenašly recept na českou obranu, a když už se uchýlily ke střele, buď si s ní Satrapová poradila, nebo mířila vedle.

Po změně stran se českým reprezentantkám přestalo dařit v útoku, za deset minut vstřelily jen tři branky, o které se postarala Kovářová. Chorvatky vycítily šanci a začaly manko stahovat.

„Začaly dávat góly z vyložených šancí, což se jim v prvním poločase nedařilo. Od té doby měly navrch, protože holky nebyly schopny ubránit to, co soupeřky. Navíc se proti dost agresivní obraně trápily," odvětil trenér Bašný, který se své svěřenkyně snažil všemi dostupnými možnostmi probudit.

Time out ani změna brankářek ale nepomohly a Chorvatky dál snižovaly rozdíl ve skóre. Ten se jim podařilo vymazat deset minut před koncem.

Češky byly viditelně psychicky dole, proto si Bašný vzal druhý oddechový čas. „Potřebovali jsme zklidnit hru v útoku a zlepšit hru jedna na jednu v obranné fázi," vysvětlil trenér svůj krok.

V dramatické koncovce Češky nakonec dokázaly nabuzené Chorvatky ubránit a dvě minuty před koncem si vypracovaly klíčový dvoubrankový náskok.

Svěřenkyně Jana Bašného tak vyhrály i druhý zápas na turnaji. Akci uzavřou zítřejším duelem se Slovenkami.

Přípravný turnaj házenkářek O štít města Chebu:
Česko – Chorvatsko 21:19 (13:4)
Česko: Satrapová, Kudláčková – Knedlíková, Ryšánková, Konečná, Mika, Kordovská, Luzumová, Mikulášková, Šustková, Adámková, Marčíková, Šetelíková, Zachová, Jeřábková, Malá
Slovensko - Švýcarsko 35:22

Reklama

Související témata: