Hlavní obsah

Basketbalový kouzelník Johnson vítězil pod koši a poráží i HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl považován za jednoho z nejlepších basketbalistů na světě. V zámořské NBA odehrál 906 zápasů a nastřílel 17 707 bodů. Magic Johnson byl famózním nahrávačem, kterému ležel celý svět u nohou. Jeho skvělou kariéru ale v pouhých jedenatřiceti letech zastavil virus HIV, který mu lékaři nalezli v krvi. Magic se nevzdal a začal s nemocí bojovat…

Foto: Marek Burkert, Sport.cz

Sochy basketbalisty Magicy Johnsona.

Článek

Earvin „Magic“ Johnson se narodil 14. srpna 1959 v Lansingu ve státě Michigan jako šestý z deseti dětí. S basketbalem začal už odmalička. Celé dny trávil na hřišti a s míčem dokonce i spal. Cestou na nákup alespoň trénoval driblování, pravou tam a levou zpátky. Na střední škole dostal přezdívku Magic, tedy „Kouzelný“.

V roce 1979 dovedl tým Michigan State k prvenství v univerzitní lize NCAA a následně se stal jedničkou draftu NBA. Vybral si jej klub Los Angeles Lakers. Hned v první sezóně získal Johnson s Lakers titul, když ve finále NBA porazili Philadelphii 76ers.

Profil Magica Johnsona
Narozen: 14. srpna 1959 v Lancingu, stát Michigan
Výška / váha: 206 cm / 100 kg
Pozice a číslo: rozehrávač, 32
Týmy: Michigan State 1977-79 (univerzita), LA Lakers 1979-91, 1996 (NBA)
Úspěchy: 5x šampion NBA (1980, '82, '85, '87, '88), 3x Nejužitečnější hráč NBA (1987, '89, '90), 3x Nejužitečnější hráč finále NBA (1980, '82, '87), 9x nejlepší tým NBA, Šampion NCAA (1979), Vítěz LOH (1992), člen basketbalové síně slávy (2002)

Po svatbě přišla krutá rána

Ve fialovo-zlatém dresu pak získal další čtyři tituly, rivalita s bostonskými Celtics navíc pozvedla NBA do nebeských výšin popularity. A Johnson, který byl také třikrát zvolen nejlepším hráčem ligy, byl společně s Larry Birdem hlavní tváří soutěže. V týmu Lakers měl v roce 1991 začít už třináctou sezónu. Ale osud mu plány překazil…

Magic měl krátce po svatbě a s manželkou očekávali narození potomka. Začátkem listopadu 1991 se ale dozvěděl krutou zprávu, že je HIV pozitivní. Při rutinním lékařském vyšetření mu byla nalezena v krvi přítomnost viru HIV. Jeden z nejlepších basketbalistů světa se nejspíše nakazil během nějaké ze svých milostných avantýr s fanynkami.

Hrdina olympijských her v Barceloně

Magic okamžitě ukončil svou hráčskou kariéru. Spojené státy ale byly proti. Na olympijské hry v Barceloně 1992 USA vyslalo tým složený výhradně z těch nejlepších basketbalových profesionálů, včetně Michaela Jordana, Charlese Barkleyho nebo Patrika Ewinga. A famózní Johnson v Dream Teamu přeci nemohl chybět. Celý svět mu fandil a Magic se stal hrdinou her. V závěru turnaje se pak mohl se spoluhráči radovat ze zisku zlaté medaile.

Po velkém úspěchu Johnson zvažoval návrat do NBA, ale problémy s kolenem a obavy některých hráčů z nákazy jej nakonec odradily. Johnson se rozhodl s nemocíbojovat nejenza sebe, ale i za její léčení a prevenci. Účastnil se celé řady kampaní proti šíření této zákeřné choroby a sám napsal knihu „Jak se vyhnout AIDS“.

Nad virem HIV vyhrává

Své lásky - basketbalu se ale úplně nevzdal. Pořádal exhibice a v sezóně 1993/1994 chvíli trénoval Lakers. V sezóně 1995/1996 se navíc vrátil do NBA jako hráč. Když ale Lakers vypadli v prvním kole play off, definitivně odešel do basketbalového důchodu.

Legendární basketbalista se stále těší dobrému zdraví. Stopy viru v jeho krvi jsou prý minimální. A tak se naplno věnuje podnikání. Vlastní kavárny, fitcentra, síť multikin, nahrávací studia, je také podílovým vlastníkem baseballového týmu LA Dodgers, LA Sparks z ženské WNBA a dokonce i samotných Lakers, kde v letech 2017-2019 působil ve vedení klubu.

Jakožto jeden z nejbohatších bývalých sportovců na světě také výrazně přispívá na pomoc dalším nemocným lidem. V roce 2002 byl Magic uveden do basketbalové síně slávy, o šest let dříve byl zvolen také do výběru 50 nejlepších basketbalistů historie NBA a dodnes je považován za možná nejlepšího rozehrávače, který se kdy v basketbale objevil.

Reklama