Hlavní obsah

USK s Gdyní na potřebnou výhru nedosáhl a narazí na Spartak

PRAHA

Basketbalistky ZVVZ USK Praha ve středu sice v posledním utkání základní skupiny Evropské ligy zdolaly Gdyni 69:64, ale polského soupeře neporazily potřebným rozdílem o více než 14 bodů, aby se před něj dostaly na třetí pozici. Ve skupině C tak skončily čtvrté a v lednovém osmifinále soutěže narazí na favorizovaný Spartak Moskva, který obhajuje titul.

Článek

Přitom USK nebyl od splnění svého cíle daleko, na konci třetí čtvrtiny se jeho náskok vyšplhal až na 17 bodů. Chyby v závěru však stály domácí tým, který nakonec uhájil alespoň čtvrtou výhru v soutěži, lepší nasazení pro vyřazovací fázi.

"Dnes nešlo jen o vítězství, ale i dobrou pozici do play off. Vítězství je sice dobré, ale chtěli jsme vyhrát tím potřebným rozdílem, což se bohužel nepovedlo. Když jsme vedli o sedmnáct bodů a vypadalo to, že to dovedeme tam, kam potřebujeme, udělali jsme chyby v zónové obraně a soupeř rázem využil šanci stáhnout manko," řekl trenér Lubor Blažek.

Podle něj USK zbytečně situaci s nasazením do play off zachraňoval až v posledním zápase. "Nechávat to na poslední chvíli je zbytečné. V Gdyni jsme mohli hrát soustředěněji a neprohrát o těch čtrnáct bodů. Navíc jsme mohli být v klidu, kdybychom získali vítězství buď v Šibeniku, nebo ve Valenciennes. Na druhou stranu by bylo špatné, kdybychom po postupu měli být smutní," podotkl Blažek.

První zápas v play off sehrají české vicemistryně 27. ledna v Moskvě, odvetu o tři dny později na domácí palubovce. Případný třetí, rozhodující zápas by se hrál 4. února opět v ruské metropoli.

Vysokoškolačky už před zápasem věděly, že jim osmifinále a v nejhorším případě postup ze čtvrtého místa neunikne, protože konkurenční Hainaut vysoko prohrál v Jekatěrinburgu a pražský tým tak už nemohl předstihnout.

Tým z Folimanky, který se dnes musel vedle dlouhodobě zraněné křídelní hráčky LeDréanové navíc obejít i bez Bednářové, tak nechal zapomenout na loňskou sezonu, kdy jeho účinkování v nejprestižnější evropské klubové soutěži skončilo už v základní skupině, ale obsazení čtvrté příčky a především výhled na lednové měření se silným Spartakem Moskva radost domácím hráčkám lehce zkalily.

USK pomohl příchod Elhotové

Svěřenkyně kouče Lubora Blažka doplatily na velké výkyvy ve svém představení. Hluché okamžiky střídaly se skvělými momenty, které si schovaly hlavně na přelom poločasů. V úvodu se oba týmy střídaly ve vedení, a když lídr polské ligy v závěru druhé desetiminutovky vedl o čtyři body, zdálo se dosažení patnáctibodové výhry pro USK nesplnitelným snem.

Ale pak se domácí hráčky chytily, pomohl jim příchod Elhotové z lavičky, která společně s Whalenovou řídila největší nápor USK. Domácímu týmu se hlavně díky nim podařila patnáctibodová šňůra, vysokoškolačkám vyšla sázka na zónovou obranu, díky níž získaly hodně míčů.

V 26. minutě Whalenová proměněnými trestnými hody poprvé v utkání zvýšila na klíčový patnáctibodový rozdíl. Vzápětí Pražanky přidaly další koš a zaplněná hala se těšila, že soupeři uštědří rozhodující úder. Jenže ten nepřišel, naopak Gdyně se nečekaně vzchopila, za což mohl hlavně příchod americké opory Beardové z lavičky.

Polský tým rychle dal dvě trojky, znejistil svého soka a začal své manko stahovat. Během několika minut se náskok domácích téměř rozplynul a v závěru nakonec Pražanky musely bojovat jen o holé vítězství. Dílčí dnešní cíl, výhru, však nakonec splnily.

Rozehrávačku Lindsay Whalenovou také mrzelo, že Pražanky neudržely nadějný stav z konce třetí čtvrtiny. "Začaly jsme dělat víc chyb v obraně, navíc přišly i nějaké ztráty v útoku a ony nás začaly trestat," připustila Whalenová.

Blažek i Whalenová tuší, že měření se Spartakem bude pro USK těžkým úkolem. "Rozhodně to není příjemný soupeř, patří k absolutní špičce. Ale už jednou jsme s ním doma sehráli poměrně slušnou partii. Navíc to bude i velmi atraktivní tým pro naše diváky. Důležité bude, abychom se během přestávky dali dohromady i po zdravotní stránce," uvedl Blažek. "Ve Spartaku spoustu hráček znám a dobře vím, jak jsou silné. Ale o to větší to pro nás bude motivace," vzkázala Whalenová.

Evropská liga - 10. kolo:
ZVVZ USK Praha - Lotos Gdyně 69:64 (16:16, 33:33, 57:47)
Nejvíce bodů: Kiretaová 18, Elhotová 17, Whalenová 16, Ferančíková 9, Cashová 8 - Beardová 20, Matovičová 17, Podrugová a Currieová 8. Rozhodčí: Papadimitru (Řec.), Pizio (It.), Manolov (Bulh.). Fauly: 14:23. Trestné hody: 27/20 - 17/13. Trojky: 3:3. Diváci: 500.
Jekatěrinburg - Hainaut 85:56, Valencie - Šibenik 89:72.
Konečná tabulka skupiny C:
1. Jekatěrinburg1091862:64819
2. Valencie1082852:67418
3. Gdyně1046693:75014
4. USK Praha1046720:78214
5. Hainaut1037666:82113
6. Šibenik1028726:84412

Reklama

Související témata: