Hlavní obsah

Prestižní italská liga startuje! V soutěži plné hvězd jdou do boje i dva Češi

Konečně! Je to tady! Jde se na věc, radují se čeští volejbalisté Jan Hadrava a Donovan Džavoronok. V neděli a v pondělí startuje nejprestižnější volejbalová soutěž světa – italská SuperLiga. Hadrava, které čeká premiérová sezona na Apeninském poloostrově, půjde do doje v barvách slavné Civitanovy. Krajan Džavoronok už je v Itálii mazákem, rozehraje tam už svou pátou sezonu. Český reprezentant má být hlavní útočnou silou týmu Monzy.

Foto: Sport.cz

Český volejbalista Jan Hadrava nastoupí v dresu slavné Civitanovy.

Článek

Oba čeští hráči mají za sebou náročnou dvouměsíční přípravu v Itálii, ještě předtím si spolu střihli vítězně několik domácích turnajů v beachvolejbalu. Teď se z nich stávají soupeři. Hadrava se jako nováček elitního týmu Civitanova bude snažit dostávat do sestavy. Džavoronok má pro změnu za úkol posunout Monzu na přední místa SuperLigy. „Těším se po dlouhé přípravě, že už to konečně vypukne. Začátek se musel o dva až tři týdny odložit," vyhlíží start ligy nažhavený Hadrava. Za sebou už má dva zápasy Superpoháru proti Trentinu.

„Dostával jsem prostor formou střídání, nebo na bloku místo nahrávky," popisuje Hadrava, který by si měl zahrát i finále italského Superpoháru proti Perugii. Zápas se uskuteční ve na neutrální půdě ve Veroně. „Bylo by skvělé před startem ligy vyhrát pohár," dodává český reprezentant. Ligová premiéra čeká jeho tým v pondělí právě ve Veroně. „Umožní nám tam v sobotu a v neděli trénovat, tak se nemusíme vracet po zápase domů," dodává.

Na Hadravu čeká ostrý ligový test po boku největších hvězd, jako jsou Osmany Juantorena, Yoandy Leal, Robertlandy Simón či Luciano de Cecco. „Se všemi jsem se stihl spřátelit. Jsou to velké volejbalové hvězdy, komunikuji s nimi naprosto v pohodě," směje se český reprezentant, který by se měl na pozici univerzála střídat s Kamilem Rychlickim.

Konkurence se nebojí

Džavoronok má za sebou tři úspěšné pohárové zápasy. „O našem soupeři pro čtvrtfinále se rozhodne po první půlce soutěže. Bude záležet na tom, kde skončíme," hlásí český hráč, který je z dosavadního průběhu nadšený. Sedí mu role klíčového hráče. „Forma je dobrá, fyzička také, tým je dobře sladěný. Myslím, že máme šanci nějaký ten bod urvat," nebojí se hvězdné konkurence.

V Monze chce Džavoronok potvrdit pozici nejvíce bodujícího hráče. „Teď nejsou tak důležité osobní statistiky, spíš to, jak se bude dařit týmu," tvrdí. Zároveň potvrzuje, že soupeři se připravují hlavně na něho. „Týmy už o mě samozřejmě vědí, hraju tu pátou sezonu. Chci se co nejlépe ukázat a být s Monou co nejvýš. Mám z letoška dobrý pocit, tak snad nám to půjde," přeje si.

Džáva prý bude zářit

Dva čeští hráči na startu italské soutěže jsou pro český volejbal velkou událostí. „Očekávám, že Džáva potvrdí svoji pozici, kterou si za čtyři roky v SuperLize vydobyl. Bude patřit k nejlepším smečařům celé soutěže. Parametry na to má. Musí umést zodpovědnost, kterou na něj Monza naložila. Pak se určitě prosadí," věří opoře Miloslav Javůrek, manažer reprezentací.

„Hadrákovi přeji, co nejvíce zápasů. Musí počkat na svoji šanci. Vím, že bude ale dobře připravený. Když se dostane na hřišti, nebojím se, že by zklamal," dodává.

Reklama