Hlavní obsah

Český házenkářský šampion ztratil nárok na start v Lize mistrů

Vítěz extraligy házenkářů nebude moci v příštím ročníku evropských pohárů startovat v Lize mistrů. Vyplývá to z nově zveřejněného žebříčku evropské federace EHF, v němž Česká republika v mužské kategorii spadla až na 35. místo a pro účast v prestižní soutěži nemá potřebný koeficient.

Článek

Pořadí, které na svém webu zveřejnil Český svaz házené, zohledňuje účast a výsledky jednotlivých federací v uplynulých třech sezonách. České mužské kluby si v něm ve srovnání s loňskem pohoršily o další tři místa, v tabulce je předstihlo i Lucembursko nebo Kosovo. Vedle nepříznivých výsledků se na trvalém poklesu podepisuje právě nízký zájem extraligových celků o účast v evropských pohárech.

Do pohárové Evropy se pravidelně hlásí pouze Karviná, teprve v posledních letech se k ní přidaly i Zubří a Dukla. Pražané i Valaši letos vypadli z Poháru EHF v 2. kole, Karviná skončila v 3. kole Poháru vítězů pohárů, do nějž byla nasazena.

Podle nového žebříčku má Česká republika v nadcházející sezoně nárok na dvě místa v Poháru EHF a Vyzývacím poháru a jedno v PVP.

Propad o dvě místa v žebříčku postihl i ženy, ale na 23. místě jsou na tom pořád lépe než muži. Nové české šampionky mají právo na start v předkole Ligy mistrů, dva místa může Česko obsadit ve Vyzývacím poháru, po jednom v Poháru EHF a PVP.

Reklama