Hlavní obsah

Osm basketbalových týmů se po španělském vzoru utká o Český pohár

PRAHA

České basketbalové kluby se poprvé po vzoru prestižní španělské soutěže Copa del Rey v závěru týdne poměří v závěrečných bojích Českého poháru, v němž bude favorizovaný Nymburk útočit už na pátý triumf za sebou. Při vyvrcholení soutěže se stejně jako na Pyrenejském poloostrově představí v Novém Jičíně a Opavě hned osm týmů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Program je hodně nabitý: čtvrtfinálové souboje jsou na programu ve čtvrtek, o den později se uskuteční semifinále a v sobotu Pohár České pošty vyvrcholí soubojem o vítězství a duelem poražených semifinalistů o třetí místo.

Nymburk se ve čtvrtečním čtvrtfinále v Opavě proti domácímu týmu, který se do závěru bojů o pohárovou trofej dostal na divokou kartu, představí jen dva dny poté, co odehrál svůj poslední letošní zápas v Jadranské lize v černohorské Podgorici. Středočeši, kteří se pyšní i sedmi ligovými tituly, na sever Opavy nemíří v příliš dobrém rozpoložení, protože podlehli 91:102 a poprvé v sezoně obdrželi potupnou "stovku" bodů.

Kouč Ronen Ginzburg už v závěru utkání myslel právě na zápasy v Českém poháru. "Za sebe mohu říct, že jsem na to také musel myslet s ohledem na rozdělení minutáže, protože není normální hrát tolik zápasů v tak rychlém sledu," citoval Ginzburga server basketmag.cz.

Nymburk nebude kompletní, dál mu bude chybět klíčový hráč Pavel Pumprla, který se zotavuje po těžkém výronu kotníku. Nastoupit už ale mohl Michal Křemen. Ten v Podgorici nehrál, protože měl čerstvě zašitou bradu poté, co jej kousl pes.

Velkým čtvrtfinálovým šlágrem bude v Novém Jičíně souboj elitních českých ligových celků Prostějova a Pardubic, které jdou do zápasu povzbuzené třemi výhrami v nadstavbové části ligy. Zápas slibuje drama, oba týmy se letos poměřily dvakrát a utkání pokaždé skončilo výhrou o pouhé dva body ve prospěch obou týmů. V roli jasného outsidera vstupuje do klání Ústí nad Labem, jediný druholigový účastník finálového turnaje, který bude mít ve čtvrtfinále těžkou úlohu proti domácímu Novému Jičínu.

Program:
Čtvrtfinále:
skupina v Opavě:
16:00 BK Děčín - NH Ostrava,
18:15 BK Breda & Weinstein Opava - ČEZ Basketball Nymburk.
skupina v Novém Jičíně:
16:15 BK Prostějov - BK JIP Pardubice,
18:30 Unibon Nový Jičín - Hradec Králové/Ústí nad Labem.
Semifinále (začátky v 18:00):
skupina v Opavě
BK Děčín/NH Ostrava - BK Breda & Weinstein Opava/ČEZ Basketball Nymburk.
skupina v Novém Jičíně:
BK Prostějov/BK JIP Pardubice - Unibon Nový Jičín/Ústí nad Labem.
Český pohár basketbalistů:
12:00 o 3. místo,
15:00 finále

Reklama