Hlavní obsah

Ve finále Českého poháru basketbalistů jsou Nymburk a Nový Jičín

OPAVA/NOVÝ JIČÍN

Ve finále Českého poháru se v sobotu utkají obhájce Nymburk a Nový Jičín. Vítězové předchozích čtyř ročníků z Nymburka porazili v dnešním semifinále v Opavě bez problémů 82:67 Děčín, Nový Jičín zdolal na domácí palubovce v dramatickém duelu 94:93 Prostějov.

Článek

Utkání v Novém Jičíně skončilo pouze rozdílem bodu přesto, že domácí tým do utkání vlétl a vypracoval si až devatenáctibodové vedení 26:7. Poté však nejlepší mužstvo základní části ligy začalo náskok soupeře umazávat a ve druhé části se přiblížilo na rozdíl jednoho bodu. Poločas přesto vyzněl pro hráče Nového Jičína, kteří ho vyhráli o sedm bodů.

Ve třetí čtvrtině Prostějov, který ve čtvrtfinále zdolal o bod Pardubice, pokračoval ve stíhací jízdě a minutu před koncem se mu podařilo skóre poprvé od začátku zápasu vyrovnat. Tomu, že Prostějov odehraje další velmi dramatický zápas, ze začátku čtvrté čtvrtiny nic nenaznačovalo. Domácí záhy získali náskok, který se vyšplhal až k deseti bodům. Podruhé v zápase však Prostějov mocně dotahoval. Dvě sekundy před koncem zápasu ho mohl do prodloužení poslat dvěma trestnými hody Veikelas, druhý pokus však neproměnil.

"Jsem rád, že jsme ve finále, a že jsme tam prošli přes Prostějov, což je velmi cenné. Zápas jsme kontrolovali, místy jsme se propadli, a ten závěr... Vítězství by mělo být klidnější, ale výhra se počítá, takže jsem rád, že jsme uspěli, a doufám, že zítra zabojujeme ve finále," uvedl trenér vítězů Zbyněk Choleva.

Nymburk prohrával s Děčínem po třech minutách o sedm bodů. Pak ale převzal taktovku favorit, jenž výborně bránil a dovolil Děčínu v první části nastřílet už jen pět bodů. Ve 13. minutě měl Nymburk třináctibodový náskok a jasně přehrával svého soupeře, kterému citelně scházel zraněný Soukup. V závěru druhé části se třikrát dokázal prosadit děčínský pivot Jakub Houška a Hatcher trojkou v poslední sekundě upravil poločasové skóre. Ve vyrovnané třetí části se oba týmy zaměřily na defenzivní činnost a u Nymburka se střelecky prosadil pouze Simmons. V dresu Děčína to byl Pavel Houška. Mistrovský celek měl v závěrečné části hru pod kontrolou.

"Byla to pro nás škola, nebyl to špatný zápas a Nymburk nás v prvním poločase dostal pod tlak. Ve druhé části už kontroloval vývoj. Je to velký rozdíl hrát proti Nymburku a utkání v Mattoni NBL," uvedl kouč poraženého Děčína Pavel Budínský.

Reklama

Související témata: