Hlavní obsah

Dohoda o konci výluky v NBA je v nedohlednu

Měsíc po vyhlášení výluky v basketbalové NBA nenastal ve snaze o dohodu mezi hráči a kluby žádný pozitivní posun. V pondělí se obě strany v New Yorku poprvé sešly, po třech hodinách však společnou řeč nenalezly a vedení soutěže následně dalo hráčskou asociaci NBAPA k soudu. Začátek sezony, původně plánovaný na 1. listopadu, je tak v nedohlednu. Na výsledky jednání čeká i český nováček v NBA Jan Veselý.

Foto: Stephen Chernin, ČTK/AP

Carmelo Anthony z New York Knicks skóruje v utkání proti Clevelandu - ilustrační foto.

Článek

Komisionář soutěže David Stern před schůzkou vyjádřil přesvědčení, že by se věci mohly posunout kupředu. Když však jednání skončilo, optimismus z něj vyprchal. "Nejsem si jistý, do jaké míry jsou hráči ochotni podílet se na vyřešení situace. Mezi nimi a kluby je stále velmi široká názorová propast," řekl Stern novinářům.

Šéf hráčské asociace Derek Fisher však měl jiný pohled na věc. Hráči mají podle něj zájem vyslechnout si návrhy, které by hrozbu výluky na celou sezonu odvrátily, jenže majitelé nejsou ochotní slevit ze svých požadavků. "Zatím jsme na hony vzdáleni dohodě. Ale bez schůzek se dál nepohneme," řekl s tím, že další setkání by mělo být během srpna.

Zatím není jasné, jak se na vyjednávání projeví krok, který vedení NBA podniklo druhý den po schůzce. Představitelé ligy podali na NBAPA dvě žaloby v reakci na hrozby hráčské asociace, že sama sebe rozpustí a zažaluje NBA kvůli porušení antimonopolních zákonů. Podle NBA chce NBAPA těmito hrozbami posílit svou vyjednávací pozici.

Kolektivní smlouva vypršela 1. července. Hlavními problémy k uzavření nové jsou způsob přerozdělení příjmů ve výši 4,3 miliardy dolarů, nastavení platového stropu nebo podmínky kontraktů. Dosud si hráči mezi sebe rozdělovali 57 procent, což však majitelé chtějí změnit, neboť to jejich kluby táhne ke dnu.

Při zatím poslední výluce v NBA v ročníku 1998/99 byla sezóna zkrácena z 82 zápasů základní části na padesát.

Reklama