Hlavní obsah

Španělé věnovali basketbalový titul zesnulým otcům

KAUNAS

Především nedávno zesnulým otcům pivota Felipeho Reyese a křídelního hráče Victora Clavera patří titul, kteří v neděli na evropském šampionátu obhájili španělští basketbalisté. Šampioni z Pyrenejského poloostrova ani v euforii po jasně zvládnutém finálovém duelu s Francií nezapomněli na smutné příběhy svých spoluhráčů, kteří přišli o své nejbližší. Zároveň Španělé už prý také hledí vstříc olympiádě v Londýně, na níž by v příštím roce rádi obrali o titul americký "Dream Team".

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Basketbalisté Španélska se radují z vítězství na mistrovství Evropy.

Článek

Nedělní večer v litevské metropoli se však ještě nesl ve znamení oslav španělských hvězd, které na ME utrpěly jedinou prohru z 11 zápasů a zopakovaly svůj první titul z Polska před dvěma lety. Rozehrávač José Calderón bezprostředně po finále titul poslal "do nebe" otcům Reyese a Clavera. "Chci jim to vítězství věnovat," prohlásil Calderón, který si vítězství na turnaji vychutnával o to víc, že předloni u první španělské vítězné jízdy chyběl.

Dojatý pivot Reyes byl překvapený, když šel přebírat trofej pro vítěze, byť nebyl kapitánem, který má tu čest jako první zvednout pohár pro šampiony nad hlavu. "Vůbec jsem nečekal, že bych tam mohl jít zrovna já, nikdo o tom neřekl ani slovo. Ale bylo to krásné gesto," poděkoval Reyes, který se pak u pódia srdečně objal s každým ze svých spoluhráčů.

"Táta tady sice fyzicky s námi nebyl, ale všichni jsme věděli, že se tam nahoře dívá, a teď určitě slaví se mnou," líčil dojatě podkošový hráč Realu Madrid. "Věděli jsme, o co ve finále jde. A zvládli jsme zápas skvěle," pochvaloval si rozehrávač Juan Carlos Navarro, autor 27 bodů ve finále a nejužitečnější hráč turnaje.

Španělé na šampionátu v Litvě potvrdili svoji současnou nadvládu nad evropským basketbalem. Nechali zapomenout na loňskou prohru ve čtvrtfinále MS v Turecku se Srbskem a znovu se zařadili k hlavním favoritům před londýnskou olympiádou. Svěřenci přísného kouče Sergia Scariola už také pomalu myslí na to, jak zosnovat odvetu poté, co v Pekingu americkému výběru podlehli ve finále.

"Příští olympiáda je náš velký cíl. Jasně, bude to strašně těžký turnaj. A hlavně duely s Američany... Ale pojedeme se tam prát," řekl jeden z tahounů, klíčový pivot Pau Gasol z Los Angeles Lakers.

Ten se se svým bratrem Markem radoval už z třetího velkého reprezentačního zlata po výhrách na MS v roce 2006 a na předloňském ME. "Londýn je obrovskou výzvou, sníme o zlatu. Když zopakujeme výkony z mistrovství Evropy a ukážeme stejný týmový duch, všechno je možné," přidal Marc Gasol.

Poražení finalisté z Francie uznali, že na španělskou vítěznou mašinu neměli. Lídr "Modrých" Tony Parker, trojnásobný šampion NBA v dresu San Antonia, poukázal především na to, že Španělé těží z velké sehranosti.

"Hrají spolu strašně dlouho, nějakých šest sedm let. Vím, co to znamená, protože něco podobného jsme zažívali v San Antoniu, kde jsme také byli dlouho pohromadě," uvedl Parker, který se ve finále blýskl 26 body, jež ale Francii nepomohly.

"Právě takové věci dělají klíčové rozdíly, když se zápasy lámou. My se naopak musíme pořád učit, musíme zůstat trpěliví. Máme velký prostor ke zlepšení, s každou další získanou zkušeností půjdeme nahoru. Španělé hráli velký zápas, titul si zaslouží, ale my budeme za rok zase zpátky," věřil Parker, který se příští rok také se spoluhráči představí na OH.

Španělé i Francouzi už mají účast v Londýně jistou, stejně jako pořádající výběr Velké Británie. Rusko, Makedonie, Litva a Řecko jdou do dvanáctičlenné kvalifikace, kde se bude hrát o tři postupová místa.

Reklama

Související témata: