Hlavní obsah

Olympijská kvalifikace v beachvolejbalu vyvrcholí v červnu v Ostravě

Ostrava

Necelé dva měsíce zbývají do zahájení třetího ročníku světového turnaje v plážovém volejbalu v Ostravě. Jeden z nejvýše hodnocených turnajů Světové série se vrátí pod vysoké pece ve finále olympijské kvalifikace. Na pískových kurtech v Dolní oblasti Vítkovice by se od 2. do 6. června měly objevit nejsilnější páry světa včetně nejlepších českých dvojic Markéta Nausch Sluková - Barbora Hermannová a Ondřej Perušič - David Schweiner.

Foto: Jiří Tomaškovič

Na pískových kurtech v Dolní oblasti Vítkovice by se od 2. do 6. června měl objevit i nejsilnější český beachvolejbalový pár Ondřej Perušič - David Schweiner.

Článek

Ostravský turnaj bude posledním čtyřhvězdičkovým podnikem Světové série před uzavřením kvalifikace pro olympijské Tokio a zároveň jednou z pouhých pěti zastávek nejvyšší úrovně v roce 2021.

„Našimi silnými stránkami jsou unikátní lokalita, skvělý servis a zázemí pro hráče i kvalitní a profesionální organizace celého turnaje. Proto jsme od federace dostali důvěru jako jedni z pouhých pěti pořadatelů. V letošní sezóně se navíc neodehrají turnaje ze série Major, takže úroveň čtyř hvězd je ta nejvyšší, jakou plážový volejbal před olympiádou nabídne," uvedl předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta.

Foto: ČVS/Kohelka

Mistryně republiky v plážovém volejbalu Barbora Hermanová a Markéta Sluková.

Turnaj FIVB Světové série bude zahájen ve středu 2. června kvalifikačními utkáními. Ve čtvrtek odstartuje hlavní soutěž pro 32 mužských a 32 ženských dvojic. Medaile a poháry budou rozdány v neděli 6. června. V Dolních Vítkovicích nebudou opět chybět nejlepší páry světa, protože body do žebříčku FIVB mohou řadu sportovců definitivně posunout na OH v Tokiu.

Foto: ČVS/Kohelka

Schweiner a Perušičem měli důvod ke spokojenosti

„Ostravský turnaj má pro nás zásadní sportovní význam. Reprezentační pár Perušič - Schweiner vybojoval předloni ve Vítkovicích 2. místo a aktuální sezonu zahájil fantastickým výsledkem na turnaji v Dauhá, kde Ondřej s Davidem vybojovali svůj historicky první titul ve Světové sérii. Vzhledem k předčasnému ukončení loňské sezony se klukům do žebříčku započítává i výsledek z Ostravy 2019 a v průběžném pořadí olympijského žebříčku jsou na postupové pozici," poukázal Pakosta.

Nejlepší ženský pár Hermanová - Nausch Sluková jsou na tom podobně. „Byť mají odehráno méně turnajů než většina ostatních párů, drží i ony postupovou pozici. Celá olympijská kvalifikace se uzavírá 14. června 2021, tedy bezprostředně po J&T Banka Ostrava Beach Open. Turnaj tak bude poslední šancí potvrdit či ještě vylepšit žebříčkové postavení," upřesnil Pakosta.

Foto: Český volejbal

Marek Pakosta, předseda volejbalového svazu.

Fanoušci v Ostravě slavili v roce 2018 zlato českého páru Barbora Hermannová, Markéta Nausch Sluková, o rok později dosáhli Ondřej Perušič a David Schweiner na historický stříbrný výsledek. Loni se turnaj kvůli pandemii nemoci covid-19 nehrál, v letošním roce ze stejného důvodu budou příznivci plážového volejbalu na tribunách scházet.

„S ohledem na aktuální vládní opatření a hygienická pravidla připravujeme několik scénářů celé akce. Její finální podobu budeme ladit s Národní sportovní agenturou a Ministerstvem zdravotnictví. Zároveň i pro olympijský rok 2021 chystáme sérii přímých televizních přenosů a živých streamů, díky kterým se špičkový plážový volejbal dostane opravdu ke všem fanouškům po celém světě," uvedl Marek Tesař z pořádající agentury Raul.

Program turnaje J&T Banka Ostrava Beach Open
středa 2. 6. 2021 - kvalifikace
čtvrtek 3. 6. 2021 - zápasy ve skupinách
pátek 4. 6. 2021 - zápasy ve skupinách, play-off
sobota 5. 6. 2021 - play-off: osmifinále, čtvrtfinále
neděle 6. 6. 2021 - play-off: semifinále, o 3. místo, finále

Reklama