Hlavní obsah

Reprezentant Linz se ze Sibiře vrací do Francie. S Rennes chci postoupit mezi elitu, tvrdí

Praha

Z Francie přes dálnou Sibiř zpátky do Francie. Takovou netypickou anabázi absolvuje volejbalový reprezentant Karel Linz. Někdejší hráč tehdy mistrovského Kladna si však na cestovatelské ani sportovní peripetie nestěžuje. „Každá štace je pro mě zkušeností,“ podotkl Linz pro Sport.cz během reprezentačního bloku, v němž český národní tým aktuálně finišuje ve Světové lize.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Český volejbalový reprezentant Karel Linz (vlevo) a Sequeira Valdir z Portugalska v utkání Světové ligy v Opavě.

Článek

Z Kladna nejprve odešel do francouzského Nantes, kde strávil do roku 2013 tři sezóny. „První to bylo nejsložitější, protože jsem se adaptoval v novém prostředí a ještě jsem neznal jazyk. Pak jsem si na všechno zvykl a pomohlo mi, že v Nantes působilo více lidí od nás, namátkou trenér Martin Demar, hráči Rybníček, Holubec, Repák, Salon," ohlíží se Linz.

Z Francie pak nabral směr Rusko. „Byl jsem od loňska v Krasnojarsku na Sibiři. Je to pěkná dálka, šestihodinový časový posun. Ale ničeho nelituji. Byla to dobrá praxe, co se týče volejbalu i běžného života. V zimě teploty minus třicet stupňů, v létě zase plus třicet. Jsem rád, že jsem podíval do téhle oblasti světa a líbilo se mi tam. Nejbližší velké město, kde se hraje také špičkový sport, je Novosibirsk. Krasnojarsk by si nikdo neměl zaměňovat s Krasnodarem, který leží na jihu Ruska," líčil volejbalista, který si na své bývalé působiště vzpomněl i před nedávnem. „Když jsme cestovali s reprezentací na zápasy Světové ligy do Koreje, přelétali jsme také nad Krasnojarskem," usmíval se Linz.

Prioritou je pro něj dokončení zápasových sérií ve Světové lize. „V týmu je výborná parta. Hrajeme pro diváky. Jen bychom nemuseli mít tolik pětiseťáků, kdybychom vyhrávali za tři body," narážel na dramatické koncovky řady zápasů. „Občas máme výkyvy, ale to k tak náročné soutěži asi patří," glosoval nynější snažení národního týmu.

Po skončení reprezentačních akcí zamíří na klubové angažmá znovu do Francie. „Nastupuji do Rennes, asi od konce srpna. Takže stihnu i nějaké volno. Přechod z Ruska do země, kde to znám, by neměl být obtížný. Navíc Rennes leží nedaleko od Nantes. Města jsou od sebe vzdálená asi hodinu a půl cesty," přiblížil Linz.

Má jasno o sportovních cílech. „Rennes bohužel spadlo z elitní ligy. Jediným úkolem je návrat zpátky. Slyšel jsem, že bychom měli mít silné družstvo. Klub prý koupil také dva bývalé reprezentanty Portorika," pohlédl do nejbližších měsíců volejbalista, který bude znovu jedním z mnoha českých hráčů na francouzských palubovkách.

Reklama

Související témata: