Hlavní obsah

Jordanovy boty z finále OH 1984 byly vydraženy za 4,4 miliónu Kč

Sportovní boty basketbalové legendy Michaela Jordana z finále olympijského turnaje v Los Angeles 1984 se prodaly v aukci za 190 373 dolarů (zhruba 4,4 miliónu korun). Téměř dvojnásobně tak byl překonán dosavadní rekord za vydražené basketbalové boty ohrané v zápase.

Foto: Profimedia.cz

Michael Jordan na archivním snímku.

Článek
Fotogalerie

Boty značky Converse na sobě mají Jordanův podpis a jsou v nich jeho ortopedické vložky. Pozdější šestinásobný šampion NBA v nich nastřílel 20 bodů Španělsku a pomohl Spojeným státům americkým k finálovému vítězství 96:65.

Podle všeho se jedná o poslední boty, v nichž Jordan odehrál zápas během své amatérské kariéry, a poslední značky Converse, které měl v oficiálním utkání. V září toho roku totiž rodák z Brooklynu podepsal smlouvu s Chicagem Bulls a o měsíc později se dohodl na kontraktu s Nike, jejichž boty nosil po zbytek kariéry.

Podle ESPN byl dosavadním rekordem pro ohrané basketbalové boty pár, v němž Jordan absolvoval slavný pátý zápas finále NBA v roce 1997 proti Utahu. Jeden z nejlepších hráčů historie tehdy nastřílel 38 bodů, ačkoli zjevně bojoval s příznaky chřipky, a jeho boty byly vydraženy v roce 2013 za 104 765 dolarů (nyní 2,4 miliónu korun).

Reklama

Související témata: