Hlavní obsah

Welsch byl u všech českých účastí na ME. Ale pátým šampionátem napsal reprezentační tečku

Kluž

Pokaždé když hrálo Česko na ME basketbalistů, tak byl v sestavě Jiří Welsch. Letošní šampionát byl pro něj už pátým, zůstával posledním mohykánem své generace. Po čtvrtečním zápase s Chotvatskem oznámil, že byl jeho definitivně posledním za národní tým.

Foto: David Šváb, ČTK

Český basketbalista Jiří Welsch se rozloučil s reprezentací.

Článek

„Je to zvláštní. Moji vrstevníci už většinou překročili na druhý břeh, dělají trenéry, manažery a já pořád ještě dribluju s balónem. Ale ta energie a vášeň pro hru mě drží aktivně u basketu dodnes," říká 37letý Welsch, který se poprvé objevil na mistrovství Evropy 1999. „Tehdy jsem sotva odrostl juniorům, byl jsem mladý a drzý a z ničeho si nedělal hlavu, ale to je příběh z minulého století," vybaví si s úsměvem, jak zazářil při šampionátu v Dijonu a Le Mans.

Ještě si chce zahrát

Pak odešel do NBA. „Po návratu domů jsem bral reprezentaci jako svůj tým. Měl jsem velkou zodpovědnost za to, co se dělo na hřišti i mimo něj. Poslední dobou už ale spíš přijímám roli veterána, která je rok od roku větší a silnější," poznamenává Welsch, ale těší ho, že se ještě dočkal historického úspěchu v podobě 7. místa na minulém ME i loňského boje o OH.

Teď už píše tečku za reprezentačním účinkováním i proto, že čeká narození druhého potomka. O to víc ho ale mrzí, že Češi vinou různých omluv a zranění letos nepostavili nejsilnější možný tým. Welsch nebude už dál působit v dresu Nymburka. „Nedohodli jsme se na dalším působení. Nemůžu vyloučit tedy úplný konec kariéry po šampionátu, ale spíš bych si chtěl ještě někde pro radost zahrát," tvrdí.

Reklama