Hlavní obsah

USK - Jekatěrinburg 54:73Basketbalistky USK cestu do finálového turnaje Euroligy nenašly

Praha

Zázrak se nekonal. Basketbalistky USK Praha nenašly ani ve čtvrtfinálové odvetě způsob, jakým přehrát favorizovaný Jekatěrinburg. Po domácí porážce 54:73 tak budou české šampiónky po čtyřech letech chybět v euroligovém Final Four.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Utkání čtvrtfinále Evropské ligy basketbalistek: Zprava Kateřina Elhotová z USK a Jevgenia Beljakovová z Jekatěrinburgu.

Článek

První čtvrtina ještě byla v podání USK výborná, domácí tým se tlačil nebojácně do koše a zvládal i fyzicky náročný styl hry. Jenže krátce po začátku druhého dějství přišla jedenáctibodová šňůra Jekatěrinburgu, která dostala skóre do nepříznivé podoby 22:32 z pohledu Pražanek.

Ruský klub dominoval hlavně na doskoku, byl tak i efektivnější v koncovce. USK na chvíli vrátila do hry až úspěšná střelba Marty Xargayové. „Říkaly jsme si, že za žádných okolností nesmíme dát hlavu dolů," tvrdila Španělka. K tomu se přidalo i tvrdší pojetí obrany v podání pražského celku a minutu před koncem první půle snížil na rozdíl jediného koše (32:34).

Pod košem nestačily

Jekatěrinburg, který od roku 2008 nikdy nechyběl v euroligovém Final Four, ale vedení z ruky nepustil. Další šňůra hostů byla tentokrát devítibodová. České šampiónky dřely, sice si uhlídaly trojkovou střelbu soupeřek, ale pod košem narážely na jejich extrémní sílu. Těžko se tam zastavovaly americká pivotka Grinerová i belgická reprezentantka Meessemanová.

Ve třetí čtvrtině domácí tým zaznamenal pouhých osm bodů a do konce utkání už pak nenašel způsob, jak vymazat dvouciferné manko ve skóre. Sedm minut před koncem po další desetibodové sérii vedl Jekatěrinburgu už 67:45. Na hraně vyfaulování se v té chvíli ocitla Kateřina Elhotová a USK se utrápil i zdálky, vždyť proměnil jen dva ze čtrnácti pokusů o trojku.

„Sehrály jsme o hodně lepší zápas než před týdnem v Jekatěrinburgu, ale skóre je podobné, což mě dost mrzí. Hrály jsme ale v úzké rotaci, to přece jen bralo do koncovky síly. Na Jekatěrinburg jsme prostě neměly," hodnotila trenérka Natália Hejková.

„Nemůžeme být spokojené, ale odmakaly jsme to, na co aktuálně bylo," tvrdila kapitánka Kateřina Elhotová. „Konečné šesté místo je pro naše výrazně pozměněné družstvo nakonec docela slušné," dodala trenérka s vědomím, že před sezónou klub opustily dřívější klíčové opory Palauová, Vaughnová a Petrovičová.

Euroliga basketbalistek - čtvrtfinále play off, druhý zápas
USK Praha - Jekatěrinburg 54:73
Nejvíce bodů: Xargayová 13, Režanová a Zahuiová 9, Kateřina Elhotová a Romerová po 8 - Meessemanová 17, Grinerová 15, Mooreová 13, Torrensová 11, čtvrtiny 20:19, 12:19, 8:15, 14:20. Konečný stav série 0:2.

Reklama

Související témata: