Hlavní obsah

Další sportovní rukojmí, skandál odnesly házenkářky

Bělehrad

Velký politicko-sportovní skandál se řeší v souvislosti s házenkářským duelem o postup na MS do 20 let žen. Srbské reprezentantky nenastoupily do domácího turnaje o postup na MS, z rozhodnutí srbského ministra vnitra. Kamenem úrazu byl právě jejich první zápas, který měly házenkářky odehrát s reprezentací Kosova. Na rozhodnutí srbských autorit pak doplatil nejvíc právě domácí tým, který byl z kvalifikace diskvalifikován.

Foto: Sport.cz

Na ilustrační fotce česká házenkářka Helena Štěrbová (vlevo) při kvalifikačním utkání s Litvou.

Článek

Politika si znovu vzala jako své rukojmí sportovce. Tentokrát se oběťí staly hráčky házenkářské reprezentace Srbska. O citlivém vztahu Srbska a Kosova, které vyhlásilo svoji nezávislost v roce 2008, asi není třeba diskutovat. Bělehrad nikdy nezávislost Kosova neuznal, přesto se tenhle velký politicko-sportovní skandál nečekal.

Evropská házenkářská federace kvůli obávám rozhodla, že se na turnaji nebudou hrát státní hymny a  hala zůstane také bez tradičních vlajek všech zúčastněných zemí. Toto nařízení však vzbudilo vlnu nevole. Organizátoři dokonce byli nuceni přesunout celý turnaj do sportovního centra v blízkosti Bělehradu a zápasy měly probíhat za zavřenými dveřmi.

Celá situace, která předcházela turnaji, vyústila ve velké protesty srbských fanoušků, při kterých musela zasahovat i policie. Srbský ministr vnitra nakonec v den zápasu oznámil, že se utkání nebude konat a bude zrušeno. Finální rozhodnutí evropské federace? Vyloučení srbských juniorek z celé kvalifikace.

Evropská házenkářská federace žádala i po vyloučení domácího celku možnost odehrání zbývajících zápasů. Srbská strana však tento požadavek zamítla s tím, že to situace nedovolí. Turnaj byl tedy definitvně zrušen.

V ten samý den nepovolily srbské autority nastoupit na juniorském Evropském poháru v judu své reprezentantce proti soupeřce z Kosova. Politika a sport, Srbové tyto dvě věci v předvíkendovém čase oddělit nedokázali....

Reklama

Související témata: