Hlavní obsah

Půjde ve šlépějích Satoranského? Talent Krejčí mát být novou basketbalovou star

Nymburk

Českému basketbalu po Tomáši Satoranském roste ve Španělsku další velký talent s potenciálem pro NBA. Vít Krejčí se této nálepky nebojí a dostat se do nejlepší ligy světa je jeho cílem. Zároveň ale připouští, že má před sebou ještě hodně práce.

Foto: www.basketzaragoza.net

Ondřej Starosta (na snímku), udělal jako první jméno českým basketbalistům v Zaragoze, prosadí se tam také Krejčí?

Článek

V zámoří už na sebe několikrát výrazně upozornil. Naposledy v únoru, kdy byl mezi 40 vybranými talenty, kteří se představili na kempu Basketball Without Borders (basketbal bez hranic), který každoročně pořádá NBA s mezinárodní federací FIBA. Akce byla součástí Utkání hvězd NBA v Los Angeles. Na tréninku se mu mimo jiné věnovali úřadující mistr Evropy Goran Dragič a pětinásobný vítěz NBA Derek Fisher.

"Není jednoduché se na takovou akci dostat a obnáší to hodně tvrdé práce. Možnost trénovat s takovými osobnostmi byla skvělá zkušenost. Ukazovali mi detaily, které mohou vyhrávat a rozhodovat zápasy. Derek Fisher byl hodně známý tím, že si bral poslední střely a já s ním proto rozebíral, jak se v takových situacích cítil. Říkal, že hlavní je nebýt nervózní a věřit si, že dám a brát to jako každou jinou střelu," líčil Krejčí své zážitky.

Svou kariéru rozvíjí od 14 let ve Španělsku, kde už nakukuje do prvního týmu Zaragozy. Většinou ale nastupuje ve čtvrté španělské lize, kde se otrkává proti zkušeným veteránům na sklonku kariéry. "Mají hodně zkušeností z druhé ligy. Mnozí z nich hráli profesionálně, když jsem ještě nebyl na světě. Nevyrovnají se mi v rychlosti, takže si pomáhají různými prasárnami a zkušeností. A i to mi něco dá," uvědomuje si.

Věří, že se brzy dostane do prvního týmu. "Teď je tam ale složitější situace kvůli boji o záchranu a prostor pro mladé není velký. Ale každé ráno s nimi trénuji. Uvidíme, jaké se mnou budou mít plány pro další sezonu. Možná půjdu zkusit třetí nebo druhou ligu," řekl Krejčí.

Na léto mu reprezentační kouč Ronen Ginzburg domluvil stáž ve Washingtonu u uznávaného kondičního trenéra Blaira O'Donovana, který spolupracuje s hvězdami LeBronem Jamesem, Kevinem Durantem nebo hokejisty Washingtonu Capitals. Cílem je pomoci Krejčímu zesílit a nabrat svalovou hmotu. "To bude určitě super a mělo by mi to do další sezony hodně pomoct," věří Krejčí.

Pracovat chce i na své univerzálnosti. Podobně jako Satoranský je se svými dvěma metry na rozehrávače poměrně vysoký. Proto se chce zlepšit i ve hře na křídle, aby byl variabilnější. "Ideální je umět všechno. Hrát na pozici jedna, dva, tři i čtyři. Všechno se může hodit. Saty v NBA také začal hrát na křídle," uvedl Krejčí.

V sedmnácti letech už patří do širšího kádru národního týmu, v létě ho ale čeká především evropský šampionát do 18 let divize B, kde chce pomoci českému celku vybojovat jednu ze tří postupových příček do divize A. Těší se i na spolupráci s novým trenérem osmnáctek Lubošem Bartoněm. Bývalý kapitán národního týmu mu pomáhá i při individuálních konzultacích.

"Je to pro mě důležité. Luboš mi strašně pomáhá. Kouká na moje utkání, když může, tak na ně přijede i osobně a to je super. Po každém zápase spolu mluvíme, nebo si napíšeme o všech chybách nebo maličkostech, které by mi do budoucna mohly pomoct," popsal Krejčí.

"Jeho působení u osmnáctky nám přinese jen zlepšení. Když kluci od jednoho z nejlepších českých hráčů uvidí a uslyší, jak to vlastně chodí, je to velká zkušenost. A když pak na turnaji zabereme, tak s Lubošem můžeme dokázat cokoliv. Je to jenom o nás," dodal.

Reklama

Související témata: